Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w podróży… Słowo wstępu.

Zamykam oczy i w wyobraźni przenoszę się do tych pięknych miejsc, które widnieją na folderach reklamowych biur turystycznych. Słońce, rozległe plaże, zapierające dech w piersiach widoki. Oddalam się od codziennych obowiązków, problemów, ciągłej gonitwy za nieznanym... Marzenia, które mogą się spełnić... Te wszystkie piękne miejsca mogą znaleźć się w mojej kuchni - moim królestwie. Za pomocą odpowiednich przypraw, dodatków i oczywiście kurczaka przeniosę się w świat smaku i zapachu każdego zakątka ziemi. Swoją podróż rozpocznę od przedstawienia walorów głównego bohatera moich podróży, a mianowicie kurczaka....

 

 

 

Mięso drobiowe, a przede wszystkim kurczak jest cenione ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka zawierającego niezbędne aminokwasy, bardzo dobrze przyswajane przez organizm ludzki. Jest ono źródłem leucyny, izoleucyny, waliny - aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie w związku z czym muszą być dostarczane w pożywieniu. Aminokwasy te stanowią źródło energii, wpływają na produkcję ludzkiego hormonu wzrostu, gojenie się ran, budują hemoglobinę, odbudowują tkanki, regulują poziom cukru we krwi oraz metabolizm mięśni.



Oprócz drogocennego białka kurczak dostarcza niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka lipidów, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (m.in. żelaza, cynku, magnezu) oraz witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witamin A i E). Jest więc źródłem substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego, prawidłowego przebiegu metabolizmu, prawidłowego przebiegu procesów genetycznych, regulacji hormonów oraz innych ważnych właściwości zdrowotnych.



Mięso z kurczaka, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Jest soczyste, kruche, miękkie, a po obróbce cieplnej ma lepszy smak i zapach. Delikatniejsza struktura tkanek, równomierne przesycenie tkanką tłuszczową oraz niska zawartość tkanki łącznej czyni je lekkostrawnym.
Zaspokaja wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu. 



Mięso drobiowe to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Jego obróbka nie jest pracochłonna, a gotowe danie nadaje się niemal na każdą okazję . Znakomicie smakuje w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; ze wszystkimi dodatkami. Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu, a do tego dania z kurcząt są po prostu tanie. Wszystko to sprawiło, że na przełomie kilku ostatnich lat można zauważyć tendencję spadkową spożycia mięsa zwierząt rzeźnych, a znaczny wzrost spożycia drobiu. 



Sięgają więc po kurczaka, co wydaje się to być rozsądne i uzasadnione, biorąc pod uwagę ilość tłuszczu w filecie z piersi kurczaka oraz łatwy dostęp do tego rodzaju mięsa. Drób jest przecież hodowany praktycznie w każdym zakątku Ziemi!

 

Kurczak w podróży… Słowo wstępu.

 

Zapraszam do podróży:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak