Kurczak panierowany w...?
Kurczak panierowany w płatkach kukurydzianych
PRODUKTY:
Filet z kurczaka
Płatki kukurydziane
Jajo
Mąka krupczatka
Przyprawa do kurczaka
Sól,pieprz
WYKONANIE:
Kurczaka myjemy i oczyszczamy, dzielimy na części i nacieramy przyprawą do kurczaka.
Jajo rozkłócamy z solą i pieprzem.
Kotlety panierujemy w mące, jajku i drobno zmielonych płatkach kukurydzianych.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka ładnie się zarumieni.
Kotlety w panierce serowej
(przepis pochodzi z książki kucharskiej)
PRODUKTY:
3 pojedyncze filety z kurczaka
1 łyżka mleka
2 łyżki musztardy
60g startego żółtego sera
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
WYKONANIE:
Filety rozbić lub przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem.
W jednej miseczce wymieszać musztardę z mlekiem, a w drugiej mąkę ze szczypiorkiem i serem.
Filety moczyć w masie musztardowej, a potem w panierce serowej mocno dociskając.
Piekarnik rozgrzać do 200' i piec kotleciki ok. 30 minut.
Kotlety panierowane w słonych paluszkach
PRODUKTY:
Filet z kurczaka
Garść słonych paluszków
Mąka krupczatka
Jajko
Sól, pieprz
WYKONANIE:
Filety oczyszczamy, kroimy na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem.
Paluszki rozgniatamy. Kurczaka panierujemy w mące, jajku i paluszkach.
Smażymy na rozgrzanym olejulub pieczemy 20 minut w 200'.
Kotlety panierowane w pikantnych krakersach
PRODUKTY:
Filet z kurczaka
Garść pikantnych krakersów
Mąka krupczatka
Jajko
Sól, pieprz
WYKONANIE:
Filety oczyszczamy, kroimy na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem.
Krakersy rozgniatamy. Kurczaka panierujemy w mące, jajku i krakersach.
Smażymy na rozgrzanym oleju lub pieczemy 20 minut w 200'.
Kurczak panierowany warzywami
PRODUKTY:
2 filety z kurczaka
2 łyżki mleka
2 łyżki musztardy angielskiej
2 marchewki
1 por bez liści
2 pietruszki
2 łyżki masła
Sól i pieprz
WYKONANIE:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na pół. W miseczce łączymy musztardę z mlekiem.
Warzywa ścieramy na tarce i podduszamy chwilę na maśle, przekładamy na drugi talerzyk.
Filety oprószamy solą i pieprzem, maczamy jedną stronę w musztardzie, a następnie przykładamy mocno do warzyw.
Układamy na blaszce i zapiekamy w 190' ok. 30 minut.
Smacznego!