Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak panierowany w...?

Kurczaka uwielbiam pod każdą postacią, a już najbardziej panierowane kotleciki podane z pyszną surówką lub po prostu sałatą skropioną sokiem z cytryny, jednak kiedy nudzą się mi już kotlety w panierce z bułki tartej w ruch idą inne składniki :-)

Kurczak panierowany w płatkach kukurydzianych

 

PRODUKTY:

Filet z kurczaka
Płatki kukurydziane
Jajo
Mąka krupczatka
Przyprawa do kurczaka
Sól,pieprz

 

WYKONANIE:


Kurczaka myjemy i oczyszczamy, dzielimy na części i nacieramy przyprawą do kurczaka.

Jajo rozkłócamy z solą i pieprzem.

Kotlety panierujemy w mące, jajku i drobno zmielonych płatkach kukurydzianych.

Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka ładnie się zarumieni.

 

 

Kurczak panierowany w...?

 

Kotlety w panierce serowej

(przepis pochodzi z książki kucharskiej)


PRODUKTY:

 

3 pojedyncze filety z kurczaka
1 łyżka mleka
2 łyżki musztardy
60g startego żółtego sera
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

WYKONANIE:


Filety rozbić lub przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem.
W jednej miseczce wymieszać musztardę z mlekiem, a w drugiej mąkę ze szczypiorkiem i serem.
Filety moczyć w masie musztardowej, a potem w panierce serowej mocno dociskając.
Piekarnik rozgrzać do 200' i piec kotleciki ok. 30 minut.

 

Kurczak panierowany w...?

 

Kotlety panierowane w słonych paluszkach

 

PRODUKTY:

 

Filet z kurczaka
Garść słonych paluszków
Mąka krupczatka
Jajko
Sól, pieprz


WYKONANIE:

 

Filety oczyszczamy, kroimy na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem.
Paluszki rozgniatamy. Kurczaka panierujemy w mące, jajku i paluszkach.
Smażymy na rozgrzanym olejulub pieczemy 20 minut w 200'.

 

Kotlety panierowane w pikantnych krakersach

 

PRODUKTY:

 

Filet z kurczaka
Garść pikantnych krakersów
Mąka krupczatka
Jajko
Sól, pieprz

 

WYKONANIE:

 

Filety oczyszczamy, kroimy na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem.
Krakersy rozgniatamy. Kurczaka panierujemy w mące, jajku i krakersach.
Smażymy na rozgrzanym oleju lub pieczemy 20 minut w 200'.

 

Kurczak panierowany warzywami

 

PRODUKTY:

 

2 filety z kurczaka
2 łyżki mleka
2 łyżki musztardy angielskiej
2 marchewki
1 por bez liści
2 pietruszki
2 łyżki masła
Sól i pieprz


WYKONANIE:


Kurczaka oczyszczamy i kroimy na pół. W miseczce łączymy musztardę z mlekiem.
Warzywa ścieramy na tarce i podduszamy chwilę na maśle, przekładamy na drugi talerzyk.

Filety oprószamy solą i pieprzem, maczamy jedną stronę w musztardzie, a następnie przykładamy mocno do warzyw.

Układamy na blaszce i zapiekamy w 190' ok. 30 minut.

 

Kurczak panierowany w...?


Smacznego!


 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak