Kurczak faszerowany na kilka sposobów
Kurczaka można nafaszerować najróżniejszymi składnikami. Ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami.
Gruszka, pomarańcze i żurawina do doskonała kombinacja.
W nadzieniu jest też bułka tarta i mielone orzechy. Cały kurczak jest też fajnie doprawiony ziołami, papryką i czosnkiem. Wygląda zachęcająco, smakuje obłędnie, doskonale nadaje się na rodzinny obiad.
Po dokładny przepis na kurczaka faszerowanego żurawiną i gruszkami zapraszam tu:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/305525/kurczak-faszerowany-zurawina-z-gruszkami.html
Gdy mamy trochę więcej czasu, możemy z kurczaka usunąć kości przed nadzianiem.
Taki wyluzowany kurczak doskonale nadaje się na rodzinne przyjęcie- nie trzeba wyciągać kosteczek na talerzu. Pomysł na prosty farsz do takiego kurczaka, to prażone orzeszki ziemne, cebula, czosnek i cała masa zieleniny w postaci natki pietruszki
Po przepis na wyluzowanego, nadzianego kurczaka zapraszam tu:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/231217/wyluzowany-nadziany-kurczak.html
Zamiast całeko kurczaka, możemy wykorzystać same piersi.
Za pomocą noża z okrągłą końcówką robimy w piersiach kurczaka kieszonki, które możemy wypełnić ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię połączenie sera feta, suszonych pomidorów i ziół.
Tak nafaszerowane piersi możemy upiec, usmażyć pod przykryciem, lub ugotować na parze (to mój ulubiony sposób).
Po przepis na Faszerowane piersi z kurczaka zapraszam tu:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/213307/faszerowana-piers-z-kurczaka.html
Pierś z kurczaka można również potłuc tłuczkiem do mięsa, ułożyć ulubione dodatki i zawiąć w rulonik.
A co można położyć na takiej piersi przed zawinięciem? Ja proponuję leśne grzyby, żółty ser i tymianek.
A po upieczeniu, usmażeniu lub ugotowaniu na parze podajemy polane sosem grzybowym.
Biegnę sprawdzić czy mam jeszcze zamrożoną porcję grzybów:)
A po przepis na pierś z kurczaka z podgrzybkami zapraszam tu:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/254153/piers-z-kurczaka-z-podgrzybkami.html