Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawa mrożona

Na upalne dni polecam mrożoną kawę- idealny, orzeźwiający napój dla miłośników kawy.

Jest lato- są upały, prosta sprawa. A jak są upały, to trzeba dużo pić. Ja nie wyobrażam sobie dnia bez kawy, dlatego latem stawiam na kawę mrożoną.

Na bardzo upalne dni idealna będzie

Kawa mocno zmrożona

Kawa mrożona
Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2/3 szklanki wody

1/3 szklanki mleka

1 łyżka likieru amaretto

1 łyżka różowego cukru

 

Wykonanie:

Kawę zalewamy gorącą wodą, a jak ostygnie to przelewamy do woreczków na lód i odstawiamy do zamrażalnika. Czekamy aż zamarznie.

Do wysokiej szklanki wlewamy likier amaretto, dorzucamy kawowe kostki lodowe, wsypujemy różowy cukier i wlewamy mleko. Czekamy aż kostki zaczną się nieco roztapiać i pijemy :)

A jak będziemy mieli ochotę na lody z kawą...

Różowa kawa mrożona z lodami

Kawa mrożonaSkładniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2/3 szklanki wody

1 łyżeczka różowego cukru

200g lodów śmietankowych

200g lodów truskawkowych

 

Wykonanie:

Kawę, po wsypaniu do szklanki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy i czekamy aż ostygnie.
Zimną kawę mieszamy z lodami za pomocą miksera. Całość przelewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy różowym cukrem. 

 

 

Kawa z nutką wanilii też jest godna polecenia.

 

Mrożona kawa waniliowa

Kawa mrożonaSkładniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2/3 szklanki wody

1/3 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Kawę zalewamy gorącą wodą, po ostygnięciu dolewamy ekstrakt waniliowy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Schłodzone mleko wlewamy do wysokiej szklanki, w której będziemy podawać kawę, dosypujemy cukier waniliowy i ubijamy za pomocą spieniacza do mleka. 

Na ubitą piankę, ostrożnie wlewamy schłodzoną kawę i podajemy.

 

A miód i bita śmietana osłodzą każdy dzień.

 

Miodowa kawa z bitą śmietaną

Kawa mrożona

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2/3 szklanki wody

1/3 szklanki wody

3 kostki lodu

2 łyżeczki płynnego miodu

30ml śmietany kremówki

 

Wykonanie:

Kawę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, a jak ostygnie to dolewamy mleko wymieszane wcześniej z miodem.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
Do kawy wrzucamy kostki lodu, a wierzch, za pomocą szprycy, ozdabiamy bitą śmietaną. 

 

Upały nie trwają wiecznie, latem zdarzają się i chłodniejsze dni. 

Kawa potrafi też rozgrzać, szczególnie, gdy zrobimy kawówkę...

Kawa mrożona

 

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/183094/kawowka.html

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak