Kawa mrożona

Jest lato- są upały, prosta sprawa. A jak są upały, to trzeba dużo pić. Ja nie wyobrażam sobie dnia bez kawy, dlatego latem stawiam na kawę mrożoną.
Na bardzo upalne dni idealna będzie
Kawa mocno zmrożona
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka
1 łyżka likieru amaretto
1 łyżka różowego cukru
Wykonanie:
Kawę zalewamy gorącą wodą, a jak ostygnie to przelewamy do woreczków na lód i odstawiamy do zamrażalnika. Czekamy aż zamarznie.
Do wysokiej szklanki wlewamy likier amaretto, dorzucamy kawowe kostki lodowe, wsypujemy różowy cukier i wlewamy mleko. Czekamy aż kostki zaczną się nieco roztapiać i pijemy :)
A jak będziemy mieli ochotę na lody z kawą...
Różowa kawa mrożona z lodami
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka różowego cukru
200g lodów śmietankowych
200g lodów truskawkowych
Wykonanie:
Kawę, po wsypaniu do szklanki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy i czekamy aż ostygnie.
Zimną kawę mieszamy z lodami za pomocą miksera. Całość przelewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy różowym cukrem.
Kawa z nutką wanilii też jest godna polecenia.
Mrożona kawa waniliowa
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Kawę zalewamy gorącą wodą, po ostygnięciu dolewamy ekstrakt waniliowy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone mleko wlewamy do wysokiej szklanki, w której będziemy podawać kawę, dosypujemy cukier waniliowy i ubijamy za pomocą spieniacza do mleka.
Na ubitą piankę, ostrożnie wlewamy schłodzoną kawę i podajemy.
A miód i bita śmietana osłodzą każdy dzień.
Miodowa kawa z bitą śmietaną
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki wody
3 kostki lodu
2 łyżeczki płynnego miodu
30ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Kawę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, a jak ostygnie to dolewamy mleko wymieszane wcześniej z miodem.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
Do kawy wrzucamy kostki lodu, a wierzch, za pomocą szprycy, ozdabiamy bitą śmietaną.
Upały nie trwają wiecznie, latem zdarzają się i chłodniejsze dni.
Kawa potrafi też rozgrzać, szczególnie, gdy zrobimy kawówkę...
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/183094/kawowka.html