Truskawkowy zawrót głowy

Sezon truskawkowy trwa dość krótko, dlatego trzeba go dobrze wykorzystać. Jest wiele dań, które warto zrobić z truskawek, a końcówka sezonu jest idealnym momentem na małe podsumowanie i zastanowienie się na co jeszcze mamy ochotę...
Zacznijmy od klasyki, czyli koktajlu truskawkowego. Chyba nie ma nic prostszego niż zmiksowanie truskawek z kefirem, maślanką czy jogurtem. Można poeksperymentować trochę z dodatkami, by powstał koktajl, który na długo zapadnie w pamięć.
Waniliowy koktajl truskawkowy
Składniki:
1/2 kg truskawek
1/2 l maślanki
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek. Miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Zmiksowane truskawki mieszamy z maślanką, cukrem i ekstraktem waniliowym.
Odstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, żeby dobrze się schłodził i mieszamy przed podaniem.
Z truskawek możemy też zrobić najróżniejsze torty, idealne na letnie uroczystości rodzinne i nie tylko.
Śmietanowy tort truskawkowy
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/228625/smietanowy-tort-truskawkowy.html
Szwedzki letni tort truskawkowy
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/224915/szwedzki-letni-tort-truskawkowy.html
Albo coś absolutnie niezwykłego, najdelikatniejszy z tortów, wbrew pozorom całkiem prosty do zrobienia
Tort bezowy z truskawkami
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/234486/tort-bezowy-z-truskawkami.html
Można też zrobić pyszną i efektowną roladę, która zachwyci gości.
Rolada z truskawkami i bitą śmietaną
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/327985/rolada-z-truskawkami-i-bita-smietana.html
Nie zawsze mamy czas na pracochłonne wypieki, wtedy warto sięgnąć po sprawdzony przepis na ciasto ucierane. Ja mam taki na bazie maślanki i powiem Wam w sekrecie, że trudno w tym cieście o zakalec!
Maślankowe ciasto z truskawkami
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/358779/maslankowe-ciasto-z-truskawkami.html
Można też pokombinować i zrobić coś z, tak modnej ostatnio, kaszy jaglanej. Jaglanka świetnie sprawdza się w słodkich daniach, takich jak np.:
Kasza jaglana zapiekana z owocami
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/358125/kasza-jaglana-zapiekana-z-owocami.html
Uruchamianie piekarnika w upalny dzień można sobie darować i chłodzić się za pomocą pysznych lodów.
Lody truskawkowo-bananowe z nutką wanilii
Składniki:
1/2 kg truskawek
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 banany
Wykonanie:
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy, jeszcze chwilę miksujemy i do pojemnika dokładamy umyte, obrane banany pokrojone na kawałki.
Całość zamrażamy przez jakieś 1,5 godziny, wyjmujemy, dodajemy cukier i ekstrakt i miksujemy za pomocą blendera i podajemy. Truskawki z bananami możemy też trzymać w zamrażalniku znacznie dłużej, trzeba je wyjąć jakieś pół godziny przed podaniem, żeby masa zdążyła się nieco rozmrozić przed zmiksowaniem z waniliowymi dodatkami.
Nie można zapomnieć o naleśnikach! Moje dziecko chętnie by je jadło nawet kilka razy w tygodniu.
Naleśniki z serem i truskawkami
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/358090/nalesniki-z-serem-i-truskawkami.html
A jak już jesteśmy przy naleśnikach, to można pomyśleć też o śniadaniowych racuchach, je też można zrobić z dodatkiem truskawek!
Racuchy z truskawkami
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/228911/racuchy-z-truskawkami.html
Koniecznie trzeba też zadbać o to, by również zimą móc cieszyć się smakiem truskawek. Takie wspomnienie lata zamknięte w słoikach, czyli PRZETWORY!
Pomysłów na przetwory z truskawkami jest nieskończenie wiele, można je łączyć z wieloma dodatkami, np. miętą, wanilią, migdałami.
Dobrze jest też postawić na klasyczne połączenie, które pamiętam jeszcze z kuchni mojej babci, czyli truskawki z rabarbarem.
Dżem truskawkowo- rabarbarowy
Składniki:
2 kg truskawek
1,5 kg rabarbaru
1,5 kg cukru
1 cytryna
Wykonanie:
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrajamy na pół. Umyty rabarbar pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na 2 cm kawałki. Rabarbar mieszamy z truskawkami w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia ponownie gotujemy na średnim ogniu, w czasie gotowania mieszamy i zdejmujemy białą piankę powstającą na wierzchu.
Dżem gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przekładamy do umytych, osuszonych, wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem.
Dziś znowu wróciłam z targu z łubianką truskawek, ale niestety sezon truskawkowy dobiega końca. Jakoś wytrzymamy do kolejnego, a póki co wysyłam męża do piwnicy z kolejną porcją truskawkowych przetworów...