Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z podgrzybkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
podgrzybki 150 g
cebula 1 sztuka
olej 1 łyżka
śmietana 125 ml
ser cheddar 10 g
listki tymianku 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z podgrzybkami

Kroki postępowania

1
Umyte, wyczyszczone i osuszone grzyby kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu i umyciu również kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula już się zeszkli, to dodajemy do niej grzyby i całość smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez jakieś 10-15 minut.
Krok 1 - Pierś z kurczaka z podgrzybkami foto
2
Każdą z piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka po mięsa. Nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu i rozkładamy na desce. Na każdym kawałku mięsa układamy cieniutkie plasterki sera i posypujemy świeżym tymiankiem.
Krok 2 - Pierś z kurczaka z podgrzybkami foto
3
Kładziemy też mniej więcej 1 i 1/2 łyżki podsmażonych grzybów z cebulą na każdą pierś. Robimy takie prawie roladki, z grzybkami w środku, spinamy wykałaczkami, albo związać nitką. Gotujemy na parze przez ok 20 minut. Możemy też usmażyć je na patelni pod przykryciem, albo upiec, ale ja najbardziej lubię ugotowane na parze.
Krok 3 - Pierś z kurczaka z podgrzybkami foto
4
W międzyczasie podgrzewamy grzyby na patelni, dolewamy śmietanę (30%) i całość po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Pierś z kurczaka z podgrzybkami foto
5
Ugotowane roladki polewamy sosem i posypujemy umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Pierś z kurczaka z podgrzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 24.10.2012 09:17
bardzo ładne zdjęcie i fajne danie
Agnieszka_B 23.10.2012 23:20
Mistrzostwo świata! Z pewnością skusi nie jednego wielbiciela mięsa i grzybów :)
elficzna 23.10.2012 23:11
podgrzybki, moja miłość
agogo2 23.10.2012 23:04
pysznosci
zolzica 23.10.2012 23:02
mmm... dobry pomysł do konkursu - zgłoś! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak