Kulinarne skarby Florencji

Kuchnia florencka jest niezwykle różnorodna. Znajdziemy w niej dania z mięs, jak i ryb czy owoców morza. Jak na Toskanię przystało, bogata jest także w warzywa i pyszne sery, a wszystko to suto zakrapiane oliwą, zagryzane doskonałym chlebem i popijane wspaniałym winem. Florenccy restauratorzy są prawdziwymi mistrzami w swoim fachu i dość trudno trafić w tym mieście na lokal, który źle karmi. Jeśli chcecie się przekonać na czym polega fenomen florenckiej kuchni wystarczy odwiedzić dzielnicę San Lorenzo, i znajdującą się w niej Centralną Halę Targową. Wykonana w 1874 roku ze szkła i żeliwa hala nie tylko cieszy oczy swoją piękną konstrukcją – jej wnętrze skrywa prawdziwe kulinarne skarby. Na licznych straganach, których zawartość każdego foodie przyprawi o zawrót głowy, można zakupić doskonałej jakości mięsa i wędliny, doskonałe lokalne warzywa, sery i oliwy, oraz świeżutkie ryby i owoce morza. Na terenie hali funkcjonuje kilka barów, serujących proste i tanie dania, typowe dla tego regionu Włoch. Ponieważ w hali zaopatrują się mieszkańcy miasta, ceny nie są wygórowane. Wyjątek stanowi kilka stoisk typowo turystycznych z ozdobnie pakowanymi delikatesami kuchni włoskiej. Ciekawostkę stanowi kilka stoisk z żywnością typowo azjatycką, gdyż we Florencji mieszka liczna grupa imigrantów m.in. z Chin i Wietnamu.
Piękne warzywa głównie z Toskanii - Włosi kochają lokalne produkty.
Zioła i warzywa rodem z Azji
Doskonałej jakości mięso i półprodukty przygotowane na miejscu przez rzeźnika
Na brak ryb i owoców morza mieszkańcy Florencji nie mogą narzekać ;)
Włoskie sery i wędliny
Stoisko typowo dla turystów
Zmęczeni zwiedzaniem możemy się posilić tutaj...
Centralna Hala Targowa mieści się w dzielnicy San Lorenzo. Najłatwiej dotrzeć do niej pieszo od dworca Santa Maria Novella, spacer nie zajmie więcej niż kilkanaście minut.