Gruszki bardzo soczysty owoc , który w sobie ma dużo witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu . Z gruszek powstają kulinarne arcydzieła między innymi ciasta , desery czy dania obiadowe np. kaczka. Nasz organizm potrzebuje wiele witamin i wartości odżywczych dlatego należy przynajmniej raz dziennie spożywać owoce.
Zapraszam na moje propozycje przepisów z wykorzystaniem gruszek
Mini bułeczki nadzieniem gruszkowym
Składniki :
• drożdże świeże 20 dag
• cukier kryształ 2 łyżki
• mąka pszenna 4 szklanki
• margaryna 5 łyżek
• mleko 3,2% 1 i 1/2 szklanki
• gruszki 4 duże
• cynamon Prymat do posypania gruszek
• jajka 2
Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w 75 ml ciepłego mleka oraz łyżce maki i jednej łyżce cukru pudru. Odstawiamy do wyrośnięcia . Do garnka dać resztę mąki , jajka i wymieszać resztę z cukrem . Następnie dodać resztę ciepłego mleka roztopioną margarynę i zagnieść ciasto . Ciasto odstawiamy na 1 godzinę . Po wyciągnięciu z garnka ciasta , ciasto należy rozwałkować i układać na nich pokrojone kawałki gruszek i posypać je cynamonem . Z ułożonych gruszek na cieście wycinać dookoła kwadraty i składamy na pół. Gotowe mini bułeczki kładziemy na tacce wysmarowanej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
Placuszki cynamonowe z gruszkami
Składniki :
• gruszki 6
• mąka pszenna1 szklanka
• mleko 3,2% 1/2 szklanki
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• cynamon Prymat 2 małe łyżeczki
• jajko 1
• olej do smażenia
• śmietana 30 % 1 łyżka
• cukier waniliowy 1 mała łyżeczka
Wykonanie :
Gruszki myjemy osuszamy . Po osuszeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę . Pokrojone w kawałki gruszki dajemy do miski i zasypujemy cynamonem. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do gruszek dajemy mleko, śmietanę , cukier waniliowy , mąkę pszenną oraz jajko . Całość mieszamy do powstania konsystencji masy. Gotową masę daje na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony do zarumienia się placuszków. Gotowe placuszki posypujemy jeszcze raz cynamonem.