Kulinarna tajemnica Loštic

Opublikowano: 24.07.2013
Autor: emeslive
Kulinarna tajemnica Loštic
Loštice to niewielkie, liczące trochę ponad 3 tysiące mieszkańców miasteczko, położone w Środkowych Morawach w Czeskiej Republice. Miasteczko nie wyróżnia się ani wieloma zabytkami, ani szczególnie piękną zabudową, mimo tego jest dość dobrze znane… miłośnikom serów.

Loštice to niewielkie, liczące trochę ponad 3 tysiące mieszkańców miasteczko, położone w Środkowych Morawach w Czeskiej Republice. Miasteczko nie wyróżnia się ani wieloma zabytkami, ani szczególnie piękną zabudową, mimo tego jest dość dobrze znane… miłośnikom serów. To właśnie w Lošticach nieprzerwanie od 1876 roku działa zakład produkujący serki ołomunieckie.

Udokumentowana historia serków ołomunieckich sięga XVI wieku. Mniej więcej właśnie wtedy na targu w Ołomuńcu pojawiły się serki wiejskie, które można uznać za przodków tych, które produkowane są w obecnych czasach. Przez klika następnych stuleci serki ołomunieckie zdobywały podniebienia Czechów, a w roku 1872 zaprezentowano je na wystawie światowej w Wiedniu – spotkały się z wielkim uznaniem i zagościły na stołach także w innych krajach Europy.

Serki ołomunieckie to dojrzewający ser wyprodukowany z odtłuszczonego mleka krowiego. W Polskich sklepach występują zazwyczaj pod postacią krążków, oponek i batonów. W Czechach asortyment jest znacznie szerszy i obejmuje nawet kilka rodzajów serków w zalewie. W sierpniu 2010 roku Komisja Europejska zarejestrowała serki ołomunieckie jako produkt regionalny, a producent zyskał prawo do oznaczania swojego wyrobu, rozpoznawalnym w całej Unii znakiem „chronione oznaczenie geograficzne”.

Konsystencja i smak serków ołomunieckich są dość niepowtarzalne. Młode serki są twarde i podobne w smaku do twarogu. W miarę dojrzewania zmienia się ich smak od lekko do mocno pikantnego, barwa od złotej poprzez pomarańczową aż do jasno brązowej oraz konsystencja. O smaku serków dużo powie nam termin przydatności do spożycia. Serki, które mają 4 tygodnie przydatności będą lekko twarde o łagodnym twarogowym smaku; 3 tygodnie przydatności będą nieco bardziej miękkie, a ich smak zacznie być lekko pikantny; na tydzień przed końcem przydatności serki będą bardzo miękkie o mocno mazistej skórce i charakterystycznym, dość pikantnym smaku.

Serki ołomunieckie mają bardzo szerokie zastosowanie. Młodych serków używa się do smażenia, zapiekania i faszerowania; z bardziej dojrzałych można przygotować doskonałe racuchy; mocno dojrzałe będą idealną bazą past do pieczywa. Serki ołomunieckie można także marynować z aromatycznymi ziołami. Trudno sobie wyobrazić zdrowszą i smaczniejszą przekąskę do piwa.

Serki ołomunieckie w cenie od 4 – 6 zł (w zależności od gramatury opakowania) można spotkać w sklepach sieci Alma, Społem, Carrefour, Tesco i Auchan.

 Kulinarna tajemnica Loštic
Kulinarna tajemnica Loštic

Jeśli wybieracie się na wycieczkę do Czeskiej Republiki i będziecie na Morawach w okolicach Ołomuńca, powinniście odwiedzić także i Loštice. Przy zakładzie produkującym serki działa małe muzeum oraz nowoczesny sklep firmowy z ogromnym asortymentem serków z całych Czech i Słowacji. W odległości kilku kroków od zakładu jest restauracja, której kuchnia specjalizuje się w potrawach z serków ołomunieckich. Nieco dalej, kilkadziesiąt metrów od głównego placu miasteczka działa Tvarůžková cukrárna, w której można kupić słodkie i wytrawne pieczywo cukiernicze z serkami ołomunieckimi.

Tutaj znajdziecie dwa pomysły na wykorzystanie tych smacznych serków:
frykadelki z sekiem  oraz zapiekane jabłka z serkiem.

Muzeum serków ołomunieckich
Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic


 Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic

Sklep firmowy

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic 

Kulinarna tajemnica Loštic 

Automat z serkami w holu restauracji "U Coufalu"

Kulinarna tajemnica Loštic 

Kulinarna tajemnica Loštic 

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic 

Kulinarna tajemnica Loštic 

Stoisko "Tvarůžková cukrárna" na tegorocznym Praskim Festiwalu Kulinarnym

Kulinarna tajemnica Loštic 

Kulinarna tajemnica Loštic

Kulinarna tajemnica Loštic 

 

 

 

 

 

prymat