Loštice to niewielkie, liczące trochę ponad 3 tysiące mieszkańców miasteczko, położone w Środkowych Morawach w Czeskiej Republice. Miasteczko nie wyróżnia się ani wieloma zabytkami, ani szczególnie piękną zabudową, mimo tego jest dość dobrze znane… miłośnikom serów. To właśnie w Lošticach nieprzerwanie od 1876 roku działa zakład produkujący serki ołomunieckie.
Udokumentowana historia serków ołomunieckich sięga XVI wieku. Mniej więcej właśnie wtedy na targu w Ołomuńcu pojawiły się serki wiejskie, które można uznać za przodków tych, które produkowane są w obecnych czasach. Przez klika następnych stuleci serki ołomunieckie zdobywały podniebienia Czechów, a w roku 1872 zaprezentowano je na wystawie światowej w Wiedniu – spotkały się z wielkim uznaniem i zagościły na stołach także w innych krajach Europy.
Serki ołomunieckie to dojrzewający ser wyprodukowany z odtłuszczonego mleka krowiego. W Polskich sklepach występują zazwyczaj pod postacią krążków, oponek i batonów. W Czechach asortyment jest znacznie szerszy i obejmuje nawet kilka rodzajów serków w zalewie. W sierpniu 2010 roku Komisja Europejska zarejestrowała serki ołomunieckie jako produkt regionalny, a producent zyskał prawo do oznaczania swojego wyrobu, rozpoznawalnym w całej Unii znakiem „chronione oznaczenie geograficzne”.
Konsystencja i smak serków ołomunieckich są dość niepowtarzalne. Młode serki są twarde i podobne w smaku do twarogu. W miarę dojrzewania zmienia się ich smak od lekko do mocno pikantnego, barwa od złotej poprzez pomarańczową aż do jasno brązowej oraz konsystencja. O smaku serków dużo powie nam termin przydatności do spożycia. Serki, które mają 4 tygodnie przydatności będą lekko twarde o łagodnym twarogowym smaku; 3 tygodnie przydatności będą nieco bardziej miękkie, a ich smak zacznie być lekko pikantny; na tydzień przed końcem przydatności serki będą bardzo miękkie o mocno mazistej skórce i charakterystycznym, dość pikantnym smaku.
Serki ołomunieckie mają bardzo szerokie zastosowanie. Młodych serków używa się do smażenia, zapiekania i faszerowania; z bardziej dojrzałych można przygotować doskonałe racuchy; mocno dojrzałe będą idealną bazą past do pieczywa. Serki ołomunieckie można także marynować z aromatycznymi ziołami. Trudno sobie wyobrazić zdrowszą i smaczniejszą przekąskę do piwa.
Serki ołomunieckie w cenie od 4 – 6 zł (w zależności od gramatury opakowania) można spotkać w sklepach sieci Alma, Społem, Carrefour, Tesco i Auchan.
Jeśli wybieracie się na wycieczkę do Czeskiej Republiki i będziecie na Morawach w okolicach Ołomuńca, powinniście odwiedzić także i Loštice. Przy zakładzie produkującym serki działa małe muzeum oraz nowoczesny sklep firmowy z ogromnym asortymentem serków z całych Czech i Słowacji. W odległości kilku kroków od zakładu jest restauracja, której kuchnia specjalizuje się w potrawach z serków ołomunieckich. Nieco dalej, kilkadziesiąt metrów od głównego placu miasteczka działa Tvarůžková cukrárna, w której można kupić słodkie i wytrawne pieczywo cukiernicze z serkami ołomunieckimi.
Tutaj znajdziecie dwa pomysły na wykorzystanie tych smacznych serków:
frykadelki z sekiem oraz zapiekane jabłka z serkiem.
Muzeum serków ołomunieckich
Sklep firmowy
Automat z serkami w holu restauracji "U Coufalu"
Stoisko "Tvarůžková cukrárna" na tegorocznym Praskim Festiwalu Kulinarnym