Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medove rezy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO
mąka 4 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 2 łyżki
miód 3 łyżki
śmietana 4 łyżki
MASA
mleko 1 litr
cukier 1 szklanka
margaryna 250 g
powidła śliwkowe 1 słoik
grysik 12 łyżek
polewa czekoladowa 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Medove rezy

Kroki postępowania

1
Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, sodę, dodajemy żółtka śmietanę oraz miód i margarynę. Z podanych składników nagniatamy szybko ciasto. Gotowe gładkie ciasto umieszczamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę.
Krok 1 - Medove rezy foto
2
Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy grysik, cały czas mieszamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia.
Krok 2 - Medove rezy foto
3
Odstawiamy do przestygnięcia. By nie powstał kożuch na grysiku na grysik kładziemy folię.
Krok 3 - Medove rezy foto
4
Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy po łyżce grysiku.
Krok 4 - Medove rezy foto
5
Gotową masę schładzamy.
Krok 5 - Medove rezy foto
6
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia.
Krok 6 - Medove rezy foto
7
Blachę do pieczenia posypujemy mąką a następnie wkładamy ciasto. Ciasto można dodatkowo nakłuć widelce. Pieczemy każdy płat ciasta osobno ok 15 min w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni.
Krok 7 - Medove rezy foto
8
Ciasto składamy => ciasto, połowa masy grysikowej, ciasto, powidła śliwkowe, ciasto pozostała masa grysikowa i ciasto. Całość polewamy polewą. Smacznego !!
Krok 8 - Medove rezy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 28.02.2014 18:00
wygląda przepysznie :)
Seba 04.10.2013 13:44
bardzo smaczne
czekoladka_m 16.08.2013 14:19
Pycha, co za precyzja;)
Kuchenka 28.06.2013 16:27
przepiękne
Natalia/tubisiek 14.05.2013 10:09
można go jeść oczami :)
RenataZ-et 11.05.2013 22:25
wygląda idealnie :)
bietka 15.08.2012 08:21
pyszne, polecam:)
AGNIESZKA144 07.08.2012 17:42
super, warty spróbowania
Wiesława1 30.07.2012 18:30
aż ślinka cieknie
caralajna 28.07.2012 07:22
kuszący
aginaa 01.06.2012 18:57
pyszne
cris04 01.06.2012 16:34
Pyszne to ciasto ,widać na pierwszy rzut oka!
Sroczka 01.06.2012 15:06
Jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda wspaniale.
Monika78 01.06.2012 12:05
pamietam to ciasto z dziecinstwa! istna rozkosz!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak