Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchenne inspiracje - Japonia

Gdybyśmy zagrali w swego rodzaju skojarzenia trzy-wyrażeniowe i podałabym: kwiat wiśni, gejsza, samuraj, to myślę, że nikt nie miałby wątpliwości, o jaki kraj chodzi.

 

Japonia to jedna ze światowych potęg gospodarczych i państwo o bogatej tradycji. Na świecie znana jest tradycyjna architektura japońska oraz japońskie ceremonie parzenia herbaty. Japońska kuchnia charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości ryb oraz innych owoców morza - nic dziwnego, w końcu Japonia jest wyspą i dostęp do bogactwa wód jest bardzo bezpośredni.

 

Nie znam dobrze japońskiej kuchni, właściwie do tej pory próbowałam tylko jednej tradycyjnej japońskiej potrawy - sushi. Było to około roku temu. Do tamtej chwili nie wyobrażałam sobie zjedzenia surowej ryby, ale przemogłam się i wtedy sushi stało się jednym z moich ulubionych dań. Od momentu, gdy go spróbowałam, tylko raz byłam w susharni - poza tym, zawsze przyrządzam je sama. Niestety składniki potrzebne do przyrządzenia sushi, jak i innych azjatyckich dań są stosunkowo drogie, więc nie zajadam się nim, choć nad tym ubolewam, ale zamiast łososia kupuję np. ogórek i także jest niczego sobie :) Oto moje przepisy na maki z ogórkiem oraz z ogórkiem i krewetkami, które ostatnio przyrządziłam.

 

Najpierw przygotujemy ryż do sushi.

Ryż do sushi

Składniki: 

- 1 szklanka ryżu do sushi, 

- 1 szklanka wody, 

- 5 łyżek octu ryżowego, 

- 4 łyżki cukru cukru, 

- 1 łyżeczka soli 

 

Sposób przyrządzania:

Ryż przełożyć do garnka, przepłukać kilkakrotnie, aż woda przestanie być mętna, następnie zalać szklanką wody i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach wstawić ryż na ogień, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 minut, dopóki woda nie wsiąknie do ryżu. Zdjąć z ognia i zostawić na jakieś 5-10 minut pod przykryciem. Gdy ryż trochę przestygnie, przełożyć go do miski, rozdrobnić delikatnie, po czym skropić przygotowanym wcześniej octem ryżowym zmieszanym z cukrem i solą, wymieszać, odstawić przykryte ściereczką do wchłonięcia - cukier i sól powinny być całkowicie rozpuszczone, aby ułatwić i przyspieszyć ten proces, można wstawić mieszaninę na malutki ogień i stale mieszać aż do rozpuszczenia, nie pozwalając jednocześnie zagotować się mieszaninie!



Kuchenne inspiracje - Japonia



Kuchenne inspiracje - Japonia



Ryż do sushi gotowy. 
Teraz możemy zabrać się do przygotowania dania właściwego - maków :)


Maki ze świeżym ogórkiem

 

Składniki:

- przygotowany ryż do sushi, 

- proszek albo pasta wasabi, 

- suszone płaty nori, 

- 2 świeże ogórki, 

- przegotowana woda 

 

 

Sposób przyrządzania:

Płaty nori przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku.

Kuchenne inspiracje - Japonia




Na 4/5 nori (kawałek musi pozostać niepokryty ryżem, aby za jego pomocą móc skleić nori) nałożyć ryż przyklejając go do nori w ten sposób, aby płat był przykryty dokładnie, ale żeby warstwa ryżu nie była zbyt gruba.

Kuchenne inspiracje - Japonia




Przez środek rozłożonego ryżu nałożyć palcem niewielką ilość pasty wasabi lub połączonego z wodą proszku wasabi.

Kuchenne inspiracje - Japonia




Ogórek umyć, obrać ze skórki i pokroić w dość grube paski.

Kuchenne inspiracje - Japonia




Przy brzegu płata nori, na ryżu położyć na całej długości pasek ogórka, po czym bardzo ściśle zwijać.

Kuchenne inspiracje - Japonia


Kuchenne inspiracje - Japonia




Namoczyć pozostawiony bez ryżu pas nori od tej strony, od której był nakładany ryż, i za jego pomocą skleić 'roladkę'.

Kuchenne inspiracje - Japonia




Położyć na chwilę na desce złączeniem w dół, aby się dobrze skleiło.

Kuchenne inspiracje - Japonia




Pokroić na kawałki bardzo ostrym nożem i postawić na półmisku.

Kuchenne inspiracje - Japonia

Kuchenne inspiracje - Japonia

Kuchenne inspiracje - Japonia

Podawać z sosem sojowym.

 

 

Maki ze świeżym ogórkiem i krewetkami

Składniki:

- przygotowany ryż do sushi, 

- wasabi w proszku, 

- suszone płaty nori, 

- świeży ogórek, 

- 8 krewetek, 

- woda 

 

Sposób przyrządzania:

Jeśli mamy świeże krewetki, wystarczy oderwać głowę, obrać je z pancerzyka razem z ogonkiem i oczyścić z przewodu pokarmowego. Jeśli mamy krewetki mrożone przyrządzamy je w następujący sposób (ja tak robię, ponieważ nie mam zaufania do świeżości zamrożonych krewetek ;) ) - krewetki rozmrażamy, następnie nabijamy każdą z osobna na wykałaczkę przez całą długość tak, by nadać jej prosty kształt, aby nie zwinęła się podczas dalszej obróbki. Następnie tak przygotowane krewetki gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut, osączamy i studzimy. Następnie wrzucamy na głęboki rozgrzany olej i smażymy na lekko rumiano (nie za bardzo, żeby nie zrobiły się z nich skwarki), osączamy bardzo dokładnie z tłuszczu i odkładamy do ostygnięcia. Proszek wasabi mieszamy z wodą według przepisu na opakowaniu - powinien mieć konsystencję niezbyt gęstej pasty. Płaty nori przekrawamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na 4/5 takiego płata nakładamy ryż na grubość mniej więcej 1-2 ziarenek ryżu, przyklejając go do nori. Przez środek rozłożonego ryżu nakładamy palcem niewielką ilość wasabi. Ogórek dokładnie myjemy i bez obierania kroimy go w paski. Przy brzegu płata nori, na ryżu, kładziemy na całej długości pasek ogórka oraz przekrojone na pół (bądź całe) krewetki, po czym bardzo ściśle zwijamy za pomocą maty bambusowej. Pozostawiony bez ryżu pas nori moczymy wodą od strony, na której nakładaliśmy ryż i za jego pomocą sklejamy 'roladkę'. Kładziemy na chwilę na desce lub dużym talerzu złączeniem w dół, aby się dobrze skleiła. Kroimy na kawałki bardzo ostrym nożem i pozostawiamy na półmisku - ja wkładam na chwilę do lodówki, bo lubię chłodne maki.


Kuchenne inspiracje - Japonia


Kuchenne inspiracje - Japonia


Podajemy z sosem sojowym.



SMACZNEGO!!! :)

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak