Kuchenne inspiracje - Grecja

Opublikowano: 17.06.2011
Autor: bami
Kuchenne inspiracje - Grecja
Grecja - kraj zorby i ouzo, kraj, w którym prawdziwe życie zaczyna się wieczorem, w tawernach pełnych ludzi, głośnych muzyką oraz pachnących fetą, oliwą i winem. Grecka kuchnia jest uznawana za jedną z najlepszych i najzdrowszych kuchni świata. Nic dziwnego - obfitująca w świeże warzywa, owoce i ryby, nie dość, że smaczna, to jeszcze bardzo korzystnie wpływa na zdrowie oraz pomaga zachować siły witalne i młody wygląd na długo.

 

Przygotowanie wielu z tradycyjnych greckich potraw w Polsce nie jest takie proste - nie ze względu na trudności w sposobie przyrządzania, ale z bardziej trywialnego powodu - kupienie jagnięciny, baraniny, świeżych krewetek, kalmarów i innych owoców morza nie jest niestety łatwizną. Dlaczego jednak nie przygotowywać dań, do których składniki można bez problemu zakupić w pobliskich sklepach? Trafiłam ostatnio na przepis na paputzaki wegetariańskie, czyli nadziewany bakłażan. Postanowiłam jednak nieco zmodyfikować ten przepis i dzięki temu powstało oto...Paputzaki niewegetariańskie a'la Basia :) Oto przepis Moi Drodzy:

 

Paputzaki niewegetariańskie a'la Basia


Składniki:

- 2 bakłażany

- 1 cebula

- 35 dag mięsa mielonego wieprzowego

- 15 dag pieczarek

- pomidory w puszce

- szklanka białego długoziarnistego ryżu

- czosnek granulowany lub ząbek świeżego

- papryka słodka mielona

- papryka ostra mielona

- bazylia suszona

- sól

- pieprz

- starty żółty ser

- oliwa z oliwek

- masło

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórek (jeśli nie są zbyt ładne) i pokroić w ósemki, po czym wrzucić na roztopione masło, oprószyć solą i dusić aż do wyparowania całego płynu. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrylować środki (miąższ z pestkami wyrzucić, pozostały zostawić), tworząc rynienkę na farsz. Wewnątrz posmarować je dokładnie oliwą i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. - do zrumienienia. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek, dorzucić mięso, poczekać aż się zetnie, po czym dodać pokrojony w kostkę miąższ z bakłażanów, chwilę przesmażyć razem (ok. 5-7 minut). Dorzucić pomidory w puszce oraz pieczarki. Dusić razem dopóki płyn z pomidorów się nie zredukuje. Następnie dorzucić ryż i smażyć jeszcze chwilę razem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami, czosnkiem granulowanym (lub świeżym) oraz bazylią. Tak przyrządzonym farszem wypełnić podpieczone bakłażany, posypać startym żółtym serem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. przez ok. 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.







SMACZNEGO!!! :)

 

prymat