Jeśli robi się zdjęcia przepisów wielkanocnych trzeba pamiętać o aranżacji. Jest ona dość ważnym elementem. Jakie dodatki dobrać? Wiadomo typowo wielkanocne, jakieś jajka, kurczaczki, króliczki. Jednak na tym się nie kończy warto pamiętać o kwiatach, czy talerzu.
1. Różne figurki
Nie ukrywam, że one jednak nadają klimatu wielkanocnego klimatu. Figurkę pasowałoby dobrać w miarę kolorystycznie. Jednak jak dla mnie najlepszą wersją jest biały króliczek.
2. Jajka
Jak Wielkanoc to muszą być jajka. Różne kolorowe sprawdzą się jak najbardziej. Można je porozrzucać, czy do małej filiżaneczki nałożyć.
3. Piórka
Kolorowe piórka sprawdzą się idealnie.
4. Wiosenne dodatki
Nie tylko musimy stawiać na typowo wielkanocne dekoracje. Możemy też użyć wiosennych elementów, które kojarzą nam się z tym świętem. Wielkanoc wypada na wiosnę, więc dekoracje typowo wiosenne, będą świetnym pomysłem. Zielony, pomarańczowy, żółty- to jak najbardziej kolory tej pory roku. Dodatki w takich odcieniach sprawdzą się idealnie. Może to być jakaś kula, motylki, kwiatuszki czy ozdobne spinacze.
5. Kwiaty/ bukszpan
Nie ukrywam, że bardzo lubię mieć na zdjęciach coś żywego. Tym czymś są oczywiście kwiaty. Możemy wybrać je według własnego gustu. Jednak do zdjęć wielkanocnych proponuję tulipany, żonkile i bukszpan. Co prawda bukszpan to nie kwiat, ale jest to jak najbardziej wielkanocna roślinka.
6. Paterka
Patera w kształcie króliczka to na pewno element wielkanocny. Na niej możemy podać małe trufelki, ciasteczka czy małe babeczki. Tutaj mamy dowolność.
7. Ściereczki, serwetki
Jest to bardzo ważny element. Nadaje on pełni zdjęcia. Kolorowa ściereczka w kwiatki, czy w kurczaczki. Serwetki z wiosennymi motywami też się nadadzą.
8. Talerze
Potrawę oczywiście trzeba na czymś podać. Pierwsza myśl talerz. Jest to odpowiedź jak najbardziej prawidłowa. Jednak warto zwrócić uwagę na jego kształt, ozdoby, kolory. W tego typu zdjęciach postawić można na albo zwykły talerz, albo na kolorowy, we wzorek kwiatów.