Kruche babeczki kojarzą nam się z cukiernią, z kremem i owocami, a ja oprócz słodkich zrobiłam też takie na przystawkę. Szybko i smacznie:)
Kruche babeczki z waniliowym kremem i brzoskwiniami
Składniki:
170 g mąki
80 g margaryny Kasi
30 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Składniki na ciasto zagnieść, wylepić wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki i upiec w 180 stopniach aż będą rumiane.
Masa:
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1 szt żółtko
1 szt cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
½ masła
Mleko zagotować, troszkę odlać zimnego i w tym wymieszać wszystkie składniki oprócz żółtka. Wlać do gotującego się mleka, wymieszać i ostudzić. Dodać masło, cukier i żółtko, zmiksować na gładki krem. Wypełnić babeczki.
Brzoskwinie pokroić na trójkąty, ułożyć na kremie.
Kruche babeczki z pomidorami i chilli
Składniki:
170 g mąki
80 g margaryny Kasi
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
Składniki na ciasto zagnieść, wylepić wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki i upiec w 180 stopniach aż będą rumiane.
Masa:
Ser biały
Pomidor
Chilli
Sól
Pieprz
Ser zemleć z pomidorem, doprawić chilli, solą i pieprzem. Wyłożyć zimne babeczki.
Na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe.
Kruche babeczki z fetą
Składniki:
170 g mąki
80 g margaryny Kasi
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
Składniki na ciasto zagnieść, wylepić wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki i upiec w 180 stopniach aż będą rumiane.
Farsz:
Ser feta
Papryka
Oliwki
Zioła prowansalskie
Bazylia
Pokroić ser w kostkę, posypać ziołami, dodać pokrojoną paprykę i oliwki, ozdobić bazylią.
SMACZNEGO!