Nasze babcie podawały go na rozgrzewkę. I miały rację! Kubek gorącego rosołu z kury to doskonałe lekarstwo na przeziębienie i grypę.
Wzmacnia organizm, zmniejsza wydzielanie śluzu, łagodzi katar, kaszel i ból gardła.
Rosół musi gotować się bardzo długo.
Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie – powinien ledwie „pyrkać” :-) Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że Twój rosół będzie klarowny.
Rosół staropolski -trochę historii- sporządzono z mięsa wołowego,cielęcego,drobiu i dzikiego ptactwa.Podawano je z makaronem,grochem,fasolą,ryżem,grzankami,pierożkami z nerką cielęcą oraz z warzywami z rosołu.
Przyprawy do rosołu jakie stosowano to;
-pietruszkę
-koper
-czosnek
-kwiat muszkatałowy
-rozmaryn
-pieprz
-lubczyk
-tymianek
-bazylia
-czomber
-kminek
Czasem doprawiano sokiem z cytryny agrestu lub szczawiu uzyskując winny smak.
Nazwa rosół wzięła się od „rozsolenia”, a powstała w czasach, gdy ludzie nie mając lodówek, mięso bardzo obficie solili i przechowywali np. zakopane w ziemi. Kiedy chcieli go użyć, gotowali je długo w wodzie i wywar nazywali rosołem.
Więc smacznego i dobrego rosołu ,zachęcam do wypróbowania rosołu staropolskiego ,takiego jakiego jedli nasi praprapradziadkowie .