Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokieciki z ciasta naleśnikowego na obiad

Krokiety z mięsem i kapustąKrokiety z mięsem i kapustą


SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI
mąka -2 szkl
woda -1 szkl
mleko -2 szkl
sól
jajka -2 szt
olej -1 łyżka
tłuszcz do smażenia
FARSZ
1/2 kg kiszona kapusta
1 szt cebula
1/2 kg mięso wieprzowe
olej
sól i pieprz
PANIERKA
jajka -3 szt
sól
bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:
 
 NALEŚNIKI
Do miski wybić jajka, dodać sól ubić. Do ubitych jajek dodać olej, mleko i wodę, dalej ubijać do połączenia się składników. Na samym końcu dodać mąkę, starannie wymieszać. Na patelnię wlać tłuszcz rozgrzać tłuszcz, wlewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
FARSZ
Kapustę wymoczyć, aby nie była kwaśna, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić kapustę, ostudzić, posiekać na drobno. Do garnka wlać wodę, zagotować. Na gotującą się wodę włożyć mięso, dodać sól, gotować do miękkości. Mięso ugotowane wyjąć ostudzić, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do miski włożyć kapustę, cebulę, mięso, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki kłaść porcję farszu, zwijać w krokiety. Krokiety obtaczać w rozmąconym jajku z solą, panierować w tartej bułce. Smażyć krokiety na tłuszczu na złoty kolor.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak