Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowe zupy - nie sposób im się oprzeć.

Delikatne, apetyczne i pachnące, zachwycą niejedno podniebienie.

Zupy kremy niektórym mogą kojarzyć się z bezsmakowymi „papkami” ze słoiczków dla niemowląt... A przecież to nieprawda, takie zupy mogą być naprawdę smaczne.
Kremy to doskonały pomysł na pożywne danie. Tak naprawdę sam krem podany z dodatkami może stanowić samodzielne danie.

 

 

 

Do przygotowania kremowej zupy można wykorzystać ulubione składniki. Zupy kremy są smaczne i sycące, można je podawać w towarzystwie:

  • grzanek;
  • tostów;
  • paluchów z ciasta francuskiego;
  • groszku ptysiowego;
  • jogurtu;
  • śmietany;
  • ziół;
  • prażonych orzechów;
  • pestek dyni;
  • nasion np. słonecznika.


Poniżej kilka propozycji na pyszne i sycące kremowe zupy:


Krem z pomidorów

Kremowe zupy - nie sposób im się oprzeć.

Składniki:

  • pomidory - 1 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • masło - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia - 5 listków
  • jogurt naturalny


Cebulę oraz czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki następnie pokroić na kawałki, po czym dodać do cebuli i czosnku. Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu aż pomidory będą miękkie. Dodać koncentrat i liście bazylii. Wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty. całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z łyżką jogurtu. Można przyozdobić listkami bazylii.

Krem z selera

Kremowe zupy - nie sposób im się oprzeć.

Składniki:

  • seler - 0,5 kg
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 18 proc - 100 ml
  • woda - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz


Seler, ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 10 min. Następnie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.

Krem z dyni z pieczoną papryką

Kremowe zupy - nie sposób im się oprzeć.

Składniki:

  • dynia - 1 kg
  • papryka czerwona - 4 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny - 1 litr
  • sól
  • pieprz kolorowy - świeżo zmielony
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • śmietana 12%


Paprykę umyć, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok 25 min. Następnie wystudzić, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i podsmażyć na oliwie z oliwek - ok 10 min. Następnie wlać bulion warzywny i gotować do momentu gdy warzywa będą miękkie - ok 25 min.
Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem łyżki śmietany.

Krem brokułowo - szpinakowy

Kremowe zupy - nie sposób im się oprzeć.

Składniki:

  • brokuł - 500 gram
  • szpinak - 250 gram
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku
  • masło - 1 łyżka
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • sól
  • pieprz kolorowy - świeżo zmielony
  • jogurt naturalny
  • grzanki


Cebulę i czosnek drobno pokroić, brokuła umyć i podzielić na mniejsze części. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać brokuła - chwilę smażyć, po czym dodać szpinak. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z łyżką jogurtu i grzankami.

Krem z batatów

Kremowe zupy - nie sposób im się oprzeć.

Składniki:

  • bataty - 1 kg
  • cebula -2 sztuki
  • seler - 100 gram
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 18 proc - 100 ml
  • woda - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz


Bataty umyć pokroić w kostkę. Cebulę i seler obrać i również pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 8 min. Po tym czasie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak