Kremowe zupy - nie sposób im się oprzeć.

Zupy kremy niektórym mogą kojarzyć się z bezsmakowymi „papkami” ze słoiczków dla niemowląt... A przecież to nieprawda, takie zupy mogą być naprawdę smaczne.
Kremy to doskonały pomysł na pożywne danie. Tak naprawdę sam krem podany z dodatkami może stanowić samodzielne danie.
Do przygotowania kremowej zupy można wykorzystać ulubione składniki. Zupy kremy są smaczne i sycące, można je podawać w towarzystwie:
- grzanek;
- tostów;
- paluchów z ciasta francuskiego;
- groszku ptysiowego;
- jogurtu;
- śmietany;
- ziół;
- prażonych orzechów;
- pestek dyni;
- nasion np. słonecznika.
Poniżej kilka propozycji na pyszne i sycące kremowe zupy:
Krem z pomidorów
Składniki:
- pomidory - 1 kg
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 1 ząbek
- masło - 1 łyżka
- woda - 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- sól
- pieprz
- bazylia - 5 listków
- jogurt naturalny
Cebulę oraz czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki następnie pokroić na kawałki, po czym dodać do cebuli i czosnku. Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu aż pomidory będą miękkie. Dodać koncentrat i liście bazylii. Wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty. całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z łyżką jogurtu. Można przyozdobić listkami bazylii.
Krem z selera
Składniki:
- seler - 0,5 kg
- ziemniaki - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- masło - 2 łyżki
- śmietana 18 proc - 100 ml
- woda - 1 szklanka
- sól
- pieprz
Seler, ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 10 min. Następnie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.
Krem z dyni z pieczoną papryką
Składniki:
- dynia - 1 kg
- papryka czerwona - 4 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- ząbek czosnku
- bulion warzywny - 1 litr
- sól
- pieprz kolorowy - świeżo zmielony
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- śmietana 12%
Paprykę umyć, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok 25 min. Następnie wystudzić, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
Dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i podsmażyć na oliwie z oliwek - ok 10 min. Następnie wlać bulion warzywny i gotować do momentu gdy warzywa będą miękkie - ok 25 min.
Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem łyżki śmietany.
Krem brokułowo - szpinakowy
Składniki:
- brokuł - 500 gram
- szpinak - 250 gram
- cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku
- masło - 1 łyżka
- bulion warzywny - 1,5 litra
- sól
- pieprz kolorowy - świeżo zmielony
- jogurt naturalny
- grzanki
Cebulę i czosnek drobno pokroić, brokuła umyć i podzielić na mniejsze części. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać brokuła - chwilę smażyć, po czym dodać szpinak. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z łyżką jogurtu i grzankami.
Krem z batatów
Składniki:
- bataty - 1 kg
- cebula -2 sztuki
- seler - 100 gram
- masło - 2 łyżki
- śmietana 18 proc - 100 ml
- woda - 1 szklanka
- sól
- pieprz
Bataty umyć pokroić w kostkę. Cebulę i seler obrać i również pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 8 min. Po tym czasie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.