Zupę te wymyśliłam, gdy został mi cały seler i czekał w lodówce aż go wykorzystam.
Wystarczy dodać pietruszkę, marchewkę i zupa gotowa :)
Zupa krem z selera z marchewką i pietruszką
SKŁADNIKI:
1 seler,
2 pietruszki,
2 marchewki,
1,25l bulionu,
lubczyk 1/2 łyżeczki,
gałka muszkatołowa szczypta,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
śmietana 30% 2 łyżki,
mleko 100ml,
sól,
pieprz,
ziarna słonecznika,
jajko na twardo
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa dokładnie, a następnie obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie selera, marchewki i pietruszki kroimy w kostkę.
Wkładamy je do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i dodajemy ziela angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości warzyw, około 20 minut.
Po ugotowaniu wyławiamy ziela i liście i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę i mleko i miksujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Zupę możemy również podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego ;)