Kozi twaróg cytrynowy

Opublikowano: 20.05.2013
Autor: Mysiunia
Kozi twaróg cytrynowy
Tak jak obiecałam kilka dni temu - dodaję kolejny wpis z serii "sery domowej produkcji" :) Dziś chyba najprostszy przepis na domowy twarożek jaki tylko może być.
W poprzednim poście opisywałam dość szczegółowo jak dawno temu robiło się w moim rodzinnym domu twaróg z mleka krowiego - trwało to sporo czasu. Dziś podam sprawdzony przepis na domowy twaróg z mleka koziego, który się robi w mniej niż 10 minut!
 
Na wstępie jednak słów kilka o walorach zdrowotnych mleka koziego oraz twarożku z niego zrobionego.

Kubek koziego mleka dostarcza 33% dziennej zawartości wapnia, 17% dziennej zawartości białka. Ponadto mleko kozie jest lepiej przyswajalne niż krowie. Badania wykazały, że mleko kozie może być trawione przez organizm ludzki w ciągu 20 minut, a mleko krowie od 2 do 4 godzin. Mleko kozie może być nawet spożywane przez część osób, które nie tolerują laktozy! (źródło: e-naturalna.pl)

Tym samym kozi twaróg jest bardziej delikatny i przyjazny dla naszego układu pokarmowego :) Podam Wam bardzo obszerny i szczegółowy przepis na twaróg z mleka koziego, ale zarazem jest to najprostszy i najszybszy sposób jaki tylko może być :)



Jedyne składniki jakie potrzebujemy to:
1,5 litra mleka koziego
1 cytryna

Na prawdę tak niewiele trzeba, aby przyrządzić swojski i zdrowy domowy twarożek – dosłownie w kilka chwil! Według dawnej receptury twaróg robiło się 2-3 dni, gdyż na cały proces składało się kwaszenie mleka, następnie ogrzewanie, kilkugodzinne obciekanie z serwatki i dopiero powstawał efekt końcowy – twaróg. Mój twarożek można przygotować w jedyne 5 minut, a smakowo jest jeszcze lepszy niz tradycyjny – bardziej wilgny i mniej kwaskowy, wręcz o neutralnym smaku – idealny do kanapek na ostro, ze słodkimi dodatkami lub nawet sam można zajadać : )

Przygotowanie:

Potrzebujemy świeże mleko kozie. Na dno garnka wlewamy 2-3 łyżki wody (mleko kozie lubi się przypalić nawet w najlepszym garnku) i przelewamy odmierzone mleko kozie – nastawiamy na gaz.



Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej cały sok – oczywiście pestki odrzucamy. W chwili kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy cały sok cytrynowy i już po 5 sekundach wytworzą nam się grudki sera oraz serwatka – na wolnym ogniu całość gotujemy jeszcze 30 sekund, ciągle mieszając delikatnie łyżką.



 Następnie gorący wywar przelewamy przez metalowe siteczko i czekamy aż powstały twarożek nieco obcieknie – lekko dociskamy łyżką by pozbyć go całej serwatki. Gotowy twarożek przekładamy do miseczki i możemy się już zajadać : )

Kozi twaróg ma to do siebie, że nigdy nie będzie na tyle zbity, by mógł się swobodnie kroić, ale do pasty i do kanapek i tak się świetnie nadaje! Nie ma on kwaskowego posmaku, jak wspomniałam wcześniej jest zupełnie neutralny o wyczuwalnym smaku koziego mleka, które jest bardzo zdrowe.

W twarogu tym widoczne są elementy miąższu cytryny, ale są one pozbawione kwaskowego smaku :) Twaróg jest nadzwyczah delikatny o łagodnym smaku, przyjemnym dla podniebienia :)
prymat