Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet mielony w nowej odsłonie

Kotlet mielony często gości na naszych stołach. Dziś zapraszam na nową odsłonę kotleta mielonego.

Kotlet mielony przez nas bardzo lubiany. Jest ne tylko smacznym dodatkiem do ziemniaków i surówki ale można bardzo szybko go przygotować. W swej prostocie bardzo prosto można go wykonać i stworzyć z niego smaczne wariacie smakowe.

Kotlet mielony w nowej odsłonieTradycyjny kotlet mielony

 

Składniki :
łopatka bez kości 40 dag
jajko 2
bułka tarta 3 łyżki
olej do smażenia
czosnek 2 ząbki
sól ziołowa
Pieprz czarny- MŁYNEK

Sposób przygotowania
Mięso mielimy w maszynce do mielenia . Zmielone mięso dajemy do miski wbijamy jajka dodajemy bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość dokładnie wyrabiamy do powstania masy . Pod koniec dodajemy przyprawy . Następnie na rozgrzaną patelnie dajemy nasze uformowane kotleciki i smażymy z każdej strony do uzyskania rumianego kolorku .

Mini torcik z mięsa mielonego

Kotlet mielony w nowej odsłonie

  Składniki :

mięso mielone 20 dag
boczek wędzony 2 plasterki
rzodkiewka 2
ser żółty 3 plastry
cebula 2 łyżki już pokrojonej
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat
pieprz biały Prymat
olej do smażenia

Wykonanie :

Z mielone mięso mielone w maszynce przyprawiamy solą , pieprzem oraz pieprzem białym . Całość mieszamy do powstania masy. Z gotowej masy formujemy bardzo cienkie placuszki dowolnej wielkości. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron aż dokładnego zarumienienia się placków. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy i osuszamy kroimy w krążki. Boczek kroimy w średnią kostkę natomiast ser żółty zwijamy w rulonik i kroimy na cienkie paseczki. Wszystkie pokrojone rzeczy dajemy na rozgrzaną patelnię oprócz sera żółtego i podsmażamy kilka minut. Pod koniec podsmażania dodajemy pokrojony ser żółty oraz koncentrat pomidorowy . Wszystko razem mieszamy dodajemy na sam koniec przyprawy i podsmażamy całość do stopnienia się sera żółtego . Następnie na spód dajemy część farszu z patelni na to usmażony placuszek z mięsa mielonego . Czynności powtarzamy do skończenia się składników. Gotowe danie wstawiamy do lodówki aby ser żółty przywar do placuszków na około 15 minut . Później wyciągamy z szklanki potrząsając i ozdabiamy sałatą oraz ketchupem .

Kotlety mielone z jajkiem

Kotlet mielony w nowej odsłonie

 Składniki :

mięso mielone 50 dag
papryka czerwona 1/2
cebula 1/2
bułka tarta 3 łyżki
sól i pieprz
jajko 1
ząbki czosnku 2
jajka ugotowane na twardo 4

Wykonanie :

Do mięsa mielonego dodajemy pokrojony drobno czosnek , cebulę oraz paprykę. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą . Doprawiamy przyprawami według uznania.Wszystko razem dokładnie mieszamy . Następnie przygotowujemy jajka. Jajko gotujemy na twardo. Po ostudzeniu jajek jajka obieramy ze skorupki i kroimy je na 2 części. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kolejnym etapem jest robienie z mięsa mielonego małych kotletów mielonych , gdzie następnie do środka każdego kotleta wkładamy po połówce jajka i przykrywamy mięsem mielonym i formujemy w kulkę. Gotowe kotlety mielone układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron aż do ładnego zarumienia kotletów mielonych. 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak