Kotleciki nie tylko z mięsa

Kotlet – potrawa zazwyczaj przygotowana z mięsa .Kotleciki można też przygotować warzywne , z kaszą czy ryżem. Kotleciki warzywne z ryżem czy kaszą mają nie tylko mniej kalorii ale też są zdrowe , ponieważ zawierają dużo witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Kotleciki w takiej wersji mają mnóstwo zwolenników jak i osób nie lubiących taki potrawa. Ja od pewnego czasu przygotowuję takie kotleciki w domu i bardzo wszystkim smakują.
ZAPRASZAM NA MOJE PROPOZYCJE KOTLECIKÓW
Kotleciki ryżowo - serowe
Składniki
- ryż brązowy 1.5 szklanki
- żółty ser starty 25 dag
- jajka 2
- cebula 1 mała
- mąka pszenna 2.5 łyżki
- bułka tarta 4 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- natka pietruszki
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
- curry 1/2 łyżeczki małej
- pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Cebulę obieramy i drobno siekamy następnie podsmażamy na łyżce oliwy . Ryż gotujemy według instrukcji na opakowani z dodatkiem soli oraz pieprzu . Ryż przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulkę oraz rozkłócone jajka , starty ser żółty oraz przyprawy pieprz sól oraz bułkę tartą . Całość dokładnie mieszamy do powstania , gładkiej masy . Następnie formułujemy kotleciki i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni .
Mini kotleciki z białej fasolki i groszku
Składniki
- fasola biała 3 łyżki
- groszek konserwowy 2.5 łyżki
- ser żółty 3 plasterki
- jajko 1
- mąka pszenna 4 łyżki
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
- pieprz biały Prymat
- słodka papryka Prymat szczypta
Wykonanie :
Na samym początku odcedzamy z wody groszek oraz fasolkę białka . Po odcedzeniu dajemy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy . Całość lekko mieszamy. Następnie dodajemy pokrojony ser żółty , jajko oraz mąkę . Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką nasze kotleciki i smażymy z każdej strony do ładnego zarumienia się kotlecików .
Kotleciki z kaszą
Składniki
- kasza gryczana 2 łyżki
- serek topiony 2 plasterki z szynką
- kiełbasa śląska 3 łyżki już pokrojonej w kostkę
- cebula 1 mała
- papryczka chili 1
- jajko 1
- bułka tarta 4 łyżki
- olej do smażenia
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- Sól ziołowa- MŁYNEK
- Grill klasyczny Prymat
Wykonanie :
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiełbasę kroimy w kostkę , cebulę w małą kostkę , serek topiony na mniejsze kawałki. Papryczkę chili drobno pokroić. Wszystkie składniki dać do miski i wymieszać. Do miski z składnikami dodajemy jajko , bułkę tartą oraz przyprawy. Doprawiamy według swojego uznania. I mieszamy dalej aż powstanie konsystencja masy. Do foremek u mnie foremka serduszko daje uzyskaną masę i na rozgrzaną patelnie przekładamy delikatnie ściągając foremkę. Kotleciki smażymy z każdej strony.