Koszyk pełen kolorów jesieni

Opublikowano: 14.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Koszyk pełen kolorów jesieni
Mój jesienny koszyk obfituję pysznościami. Można w nim znaleźć takie oto bułeczki. Zachwycicie się ich maślanym smakiem oraz kolorowym nadzieniem.

Co powiecie na takie kolorowe śniadanie lub kolację? A może taką bułeczkę zjecie na podwieczorek czy deser po obiedzie? :)

 

Drożdżowe bułeczki z warzywami

 

Koszyk pełen kolorów jesieni

Takie bułeczki na pewno zachęcą swoimi kolorkami niejednego niejadka do jedzenia :)


SKŁADNIKI:

  • drożdże 75g,
  • masło 200g,
  • mleko 200ml,
  • mąka 450g,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • kawałek dyni,
  • kawałek cukinii,
  • sól,
  • tymianek,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie ciepłe dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Ostawiamy na 10 minut.

Koszyk pełen kolorów jesieni

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy je z mąką aż powstanie kruszonka.

Koszyk pełen kolorów jesieni

Dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, miseczkę przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Koszyk pełen kolorów jesieni

W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z warzyw porządnie odciskamy powstały sok. Cebulę rozdzielamy pomiędzy starte warzywa. Dynię doprawiamy pieprzem i tymiankiem, paprykę pieprzem, a cukinię gałką muszkatołową. Lepiej nie dodawać soli, żeby warzywa nie puściły soku.

Koszyk pełen kolorów jesieni

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde z kółek rozkładamy farsz, nakładamy drugie kółko i zlepiamy brzegi. W placuszku zmieści się więcej farszu jeżeli zlepionego do połowy weźmiemy w rękę i będziemy wciskać farsz przez otwór. Placuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie.

Koszyk pełen kolorów jesieni

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, Placuszki pieczemy około 15-20 minut aż się zarumienią. Smacznego ;) 

 

Koszyk pełen kolorów jesieni

 

Bułeczki sa sycące. Z powodzeniem możemy zabrać kilka do szkoły czy pracy. Farsz do nich możemy przygotować na ostro jak i na słodko. Wówczas wystarczy do dyni dodać troszkę cukru i cynamonu. 

Często korzystam z jesiennych warzyw, bo można z nich wyczarować wyczarować pyszne i zdrowe dania.

Kolorowa jesień - to moja dewiza na te pochmurne dni! :)

prymat