Co powiecie na takie kolorowe śniadanie lub kolację? A może taką bułeczkę zjecie na podwieczorek czy deser po obiedzie? :)
Drożdżowe bułeczki z warzywami
Takie bułeczki na pewno zachęcą swoimi kolorkami niejednego niejadka do jedzenia :)
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie ciepłe dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Ostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy je z mąką aż powstanie kruszonka. Dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, miseczkę przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z warzyw porządnie odciskamy powstały sok. Cebulę rozdzielamy pomiędzy starte warzywa. Dynię doprawiamy pieprzem i tymiankiem, paprykę pieprzem, a cukinię gałką muszkatołową. Lepiej nie dodawać soli, żeby warzywa nie puściły soku. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde z kółek rozkładamy farsz, nakładamy drugie kółko i zlepiamy brzegi. W placuszku zmieści się więcej farszu jeżeli zlepionego do połowy weźmiemy w rękę i będziemy wciskać farsz przez otwór. Placuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, Placuszki pieczemy około 15-20 minut aż się zarumienią. Smacznego ;)
Bułeczki sa sycące. Z powodzeniem możemy zabrać kilka do szkoły czy pracy. Farsz do nich możemy przygotować na ostro jak i na słodko. Wówczas wystarczy do dyni dodać troszkę cukru i cynamonu.
Często korzystam z jesiennych warzyw, bo można z nich wyczarować wyczarować pyszne i zdrowe dania.
Kolorowa jesień - to moja dewiza na te pochmurne dni! :)