Kostki ziołowe - fajny sposób na zachowanie świeżości ziół na zimę

Zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni, są wspaniałym dodatkiem do wszystkich potraw. Mają wszechstronne zastosowanie, także lecznicze.
Latem nie ma problemu z ich dostępnością, zimą dla tych którzy lubią mieć świeże zioła pod ręką dobrym rozwiązaniem jest zimowy ogródek na parapecie w kuchni, natomiast dla tych którzy z rożnych względów nie chcą uprawiać ziół w doniczkach polecam szybki i prosty sposób na zachowanie świeżości i aromatu ziół.
Co potrzebujemy:
- Ulubione dowolne świeże zioła takie jak np. rozmaryn, bazylia, tymianek, koperek, natka pietruszki, oregano itp.
- Oliwa z oliwek
- Foremki do lodu
Wykonanie:
- Świeże zioła należy opłukać i pozostawić do wyschnięcia
- Wyschnięte zioła można posiekać lub pozostawić w całości
- Przegrody na kostki lodu wypełniamy przygotowanymi ziołami
- Ostatnim krokiem jest zalanie ziół oliwą z oliwek i włożenie do zamrażalnika.
Tak przygotowane zioła zachowują swój aromat i świeżość. Można jest wykorzystać do wszystkiego - zup, sosów czy też różnego rodzaju potraw.