KOPYTKA
Opublikowano: 20.02.2013

Gdy zostają mi z obiadu ziemniaki, to zawsze na drugi dzień robię kopytka,nigdy nie marnuję jedzenia.
KOPYTKA
Składniki:
1,60 kg Ziemniaki obrane i ugotowane,
2 łyżki mąka ziemniaczana,
2 szkl mąka,
1 szt jajko,
50 g Kiełbasa pokrojona w kostkę i podsmażona z cebulą,
Sól,
2 szt Cebula obrana i zrumieniona na tłuszczu,
Tłuszcz do smażenia cebulki
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę.
Do ziemniaków dodać, jajko, obie mąki.
Wyrobić ciasto, formować podłużne wałeczki i kroić je po skosie.
Wrzucać od razu na wrzącą i osoloną wodę.
Gotować 4 minuty od wypłynięcia kopytek.
Gorące kopytka wyjąć na talerze i polać tłuszczem z kiełbasą i cebulką.