Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy łosoś

Łososia możemy piec, smażyć, grillować i łączyć z wieloma różnymi składnikami. Mam dla Was orzeźwiająca, pięknie pachnącą i kolorową propozycje na danie z łososia. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

A za inspirację dziękuje Restauracji Domowej :)

 

Kolorowy łosoś

Tak przygotowany łosoś jest bardzo soczysty, aromatyczny - zapach pomarańczy unosi się w całej lodówce. Polecam go serdecznie, być może pojawi się na Waszym wigilijnym stole... :)

Marynowany łosoś z chili i pomarańczą

 

Kolorowy łosoś

 

SKŁADNIKI:

łosoś 250g,

olej do smażenia,

sól,

pieprz

MARYNATA:

oliwa z oliwek 100ml,

kolendra cała 1 łyżeczka,

posiekana dymka - zielona część 1 łyżka,

czosnek 1 ząbek,

1 papryczka chili,

1 pomarańcza (starta skórka + sok),

wytrawne wino 1,5 łyżki,

ocet winny 1,5 łyżki

 


PRZYGOTOWANIE:

Filet z łososia dzielimy na pół, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kolorowy łosoś

Następnie solimy i pieprzymy go z obu stron i podsmażamy na patelni około 3 minuty z każdej strony. Przygotowujemy marynatę.

Kolorowy łosoś

Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Czosnek dokładnie obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na pól. Jedną część kroimy w drobną kostkę, zaś drugą w paski. Dymkę kroimy w kostkę. Na patelni prażymy chwilkę kolendrę. Następnie lekko ją zgniatamy. Składniki marynaty dodajemy do siebie i dokładnie je mieszamy.

Kolorowy łosoś

Do marynaty wkładamy łososia i naczynie zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Łososia podajemy z pieczywem i ulubioną sałatą, Życzę smacznego :)

 

Kolorowy łosoś

 

Zapraszam na kawałeczek łososia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak