Kolorowe zupy zdrowe, czyli kremów ciąg dalszy :)

Kremy to zupy najczęściej i najchętniej jadane w moim domu. A dla mnie to okazja, by zawsze przemycić coś więcej... I nie zawsze mówię prawdę o składnikach danej zupy moim "konsumentom", bo być może nawet by nie zerknęli na podany talerz, a tak to jedzą ze smakiem i nieraz proszą o repetę :) Dodatkowo jest okazją do tego, by oprócz głównego składnika, jakim zazwyczaj jest konkretne warzywo, zafundować trochę zdrowego mięska z gołębia, królika czy kurczaka. Na szczęście kiedy moi panowie wracają ze szkoły, uczelni i pracy obiad jest już przygotowany i nie widzą z czego powstała zupa, która już na nich czeka... :)
Powiem szczerze, że kiedyś z buraków gotowałam tradycyjny barszcz i do głowy by mi nie przyszło, że można z nich zrobić krem, który sprawi, że na nowo odkryję smak tego warzywa :) Podobnie było z innymi warzywami. Marchewka, biała fasolka, czy szparagi to warzywa, z którymi po raz pierwszy zmierzyłam się przygotowując zupy kremy. Każda z tych propozycji okazała się ogromnym sukcesem kulinarnym i utwierdziła mnie w przekonaniu, że nie ma chyba warzywa, z którego nie da się zrobić smacznego kremu. Przynajmniej ja na razie na takie nie trafiłam :)
Dodam jeszcze tylko, że do tych konkretnych zup oprócz głównego składnika potrzebne są inne warzywa, w mniejszej ilości, co dodatkowo podnosi ich walory zdrowotne i czyni jeszcze bardziej smacznymi. Poza tym ich kaloryczność mieści się w przedziale niska (bo z reguły są bez dodatku śmietany, która ewentualnie stanowi niewielki dodatek dekoracyjny :), co sprawia, że nawet jedząc je stosunkowo często, nie zwiększy się masa naszego ciała :)
Pierwsza moja propozycja to krem z zielonych szparagów. Aby go przygotować musimy posiadać:
szparagi zielone 1/2 opakowania
cebula 1 szt
ziemniaki 1 szt
oliwa z oliwek 1 łyżka
żółtka 1 szt
wywar z kurczaka 750 ml
kucharek
gałka muszkatołowa mielona
czarny pieprz mielony
Najpierw musimy przygotować wywar, czyli grzbiet z kurczaka zalewamy woda, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10-15 min. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, którą musimy przyrumienić. Dodajemy ziemniaka obranego i pokrojonego w plastry. Smażymy razem przez ok.12-15 min. na małym ogniu. W tym czasie szparagi dokładnie myjemy. Końcówki i główki należy odciąć, ale główek nie wyrzucamy!!! Do warzyw dodajemy szparagi oraz ich główki, zalewamy wywarem i dusimy ok. 10 min-15 min. Po tym czasie główki wyciągamy. Pozostałość bardzo dokładnie miksujemy. Najlepiej robić to przez ok. 1 min. na dość wysokich obrotach miksera. Na koniec zupę podgrzewamy, dodajemy żółtko i przyprawy, ale już nie gotujemy. Przed podaniem dodajemy ugotowane główki i np. kleksy ze śmietany. Można podawać z pieczywem (ja podałam z pieczonym chlebkiem cebulowym). SMACZNEGO!
Teraz krem z buraków. Aby ugotować tę zupy musimy mieć:
buraki czerwone 2-3 szt
ziemniaki 1 szt
marchew 1 szt
cebula 1 szt
oliwa z oliwek 2 łyżki
kości wędzone 1 szt
majeranek
kucharek
Najpierw kość wędzoną zalewamy wodą i gotujemy przez ok.15-20 min. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, rumienimy pokrojoną cebulę i wrzucamy wszystkie warzywa umyte i pokrojone w plastry bądź kostkę, przyprawiamy do smaku. Dusimy do miękkości, by następnie zalać je przygotowanym wywarem i gotować jeszcze kilka minut. Wszystko razem miksujemy na krem. moja jedyna ozdoba tej zupy krem były liście świeżej bazylii :) SMACZNEGO!
Teraz czas na krem z białej fasolki. Potrzebować będziemy :
biała drobna fasolka 1 puszka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
pietruszka 1 szt
marchew 1/2 szt
ziemniaki 2 szt
oliwa z oliwek 2 łyżki
wywar z kurczaka 1 l
liść laurowy 2 szt
koperek siekany
Zaczynamy od wywaru, czyli grzbiet z kurczaka zalewamy woda i gotujemy ok. 15 min. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy obrane i pokrojone w plastry jarzyny mieszamy i dusimy przez ok. 5-7 min. Następnie dodajemy dokładnie odcedzoną fasolkę. Całość zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy i liście laurowe i gotujemy przez ok.15 min. Po tym czasie wyciągamy liście laurowe i pozostałość dokładnie miksujemy. Gotową zupę podajemy z posiekanym koperkiem i domowym chlebkiem nadziewanym czosnkiem.
SMACZNEGO!
I na koniec krem z marchewki. Do jego przygotowania musimy mieć :
marchewka 500 g
ziemniak 1 szt
cebula 1 szt
oliwa z oliwek 2 łyżki
słodka papryka 1/2 łyżeczki
wywar z kurczaka 1000 ml
kucharek do smaku
cukier 1/4 łyżeczki
śmietana 18 proc 2-3 łyżki
W garnku przygotowujemy wywar z kurczaka (ja tradycyjnie w tym celu użyłam grzbietu). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i rumienimy ją. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości, po czym przekładamy do wywaru i gotujemy ok. 3-4 min. Ostatnim krokiem jest dokładne zmiksowanie całości (oczywiście najpierw wyciągamy kurczaka, obieramy mięsko, które dokładamy do jarzyn) na gładki krem. Gotową zupę podajemy z "paskami" śmietany i zieloną cebulką. SMACZNEGO!
Mam nadzieję, ze przedstawione propozycje na zupy krem przynajmniej wzrokowo zachęciły do ich przygotowania :) Ale z czystym sumieniem je polecam, bo są naprawdę smaczne!