Kolorowa Babka Wielkanocne słodkości cz I.

Kolorowa Babka
SKŁADNIKI:
margaryna 1 kostka
jajka 6 szt
olej 6 łyżek
cukier 1i1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 2 szkl
barwnik spożywczy różowy-szczypta
barwnik zielony-szczypta
mak suchy 3/4 szkl
kakao 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, Mąkę przesiać przez sito do masy jajecznej, dodać olej dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto rozlewamy do 4 miseczek. Do pierwszej porcji ciasta dodać kakao, wymieszać. Drugą porcję ciasta wymieszać z makiem, trzecią z barwnikiem spożywczym różowym i ostatnią porcję z barwnikiem zielonym, dokładnie ciasto wymieszać. Wąską blaszkę wysmarować tłuszczem,ciasto wylewać warstwami, piec w temp.180 stopni ok.40 minut.