Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa Babka Wielkanocne słodkości cz I.

Baba wielkanocna kolorowa na naszym stole, symbolizuje wzrastanie wiary, nadziei i miłości.



Kolorowa Babka   Wielkanocne słodkości cz I.
Kolorowa Babka  

SKŁADNIKI:
 
margaryna 1 kostka

jajka 6 szt

olej 6 łyżek

cukier 1i1/2 szkl

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mąka 2 szkl

barwnik spożywczy różowy-szczypta

barwnik zielony-szczypta

mak suchy 3/4 szkl

kakao 2 łyżki

 PRZYGOTOWANIE:

CIASTO
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, Mąkę przesiać przez sito do masy jajecznej, dodać olej dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto rozlewamy do 4 miseczek. Do pierwszej porcji ciasta dodać kakao, wymieszać. Drugą porcję ciasta wymieszać z makiem, trzecią z barwnikiem spożywczym różowym i ostatnią porcję z barwnikiem zielonym, dokładnie ciasto wymieszać. Wąską blaszkę wysmarować tłuszczem,ciasto wylewać warstwami, piec w temp.180 stopni ok.40 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak