Kolacja w kolorze łososiowym
Przyznam, że potrzebuję odrobiny pobudzenia , a kolor łososiowy bardzo lubię.
Tak więc jeszcze tego samego dnia kolor łososiowy zagościł na moim talerzu. No może nie taki doskonały jak w propozycji , ale na ciepłą kolację świetnie się nadaje. A jest to łosoś gotowany na parze z dodatkiem aromatycznego sosu śmietankowo-limonkowego, a jako dodatek podałam gotowaną fasolkę szparagową. Dzięki gotowaniu na parze danie jest lekkie, zdrowe , a mięso łososia kruche i delikatne. Rybę przygotowuje się bardzo szybko.
Jaki efekt?
Podziałało...,ale na kubki smakowe. Kolor łososiowy prawdopodobnie dodatkowo pobudza pracę soków trawiennych. Gdyby nie to,że porcje były wyliczone skończyłoby się dokładką.
Łosoś gotowany na parze
z dodatkiem aromatycznego sosu śmietankowo-limonkowego
i gotowanej fasolki szparagowej.
Składniki: /dla 2 osób/
2 kawałki łososia/ u mnie owalne filety/
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka białego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
szczypta soli morskiej
sos:
150 słodkiej śmietanki/light/
skórka z limonki
po łyżce /posiekanych/:zielonej pietruszki,szczypiorku, bazylii i kolendry
oraz jako dodatek:
gotowana zielona fasolka szparagowa
Wykonanie:
Sok z limonki wymieszać z olejem i sosem sojowym, dodać szczyptę soli i przygotowaną emulsją skropić rybę. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 40 min.
Śmietanę zagotować, dodać skórkę z limonki/w całości/ , przykryć i odstawić na ok.30-40 min.
Przyprawioną rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować 10-15 min/od chwili zagotowania/.
Wyjąc skórkę z limonki ze śmietany, zagotować ją i dodać posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną rybę wyłożyć na talerze i polać sosem śmietankowym ,można udekorować plastrami limonki.Podawać z dodatkiem ugotowanej fasolki szparagowej skropionej delikatnie oliwą z oliwek
i z pieczywem
Łosoś wieczorowa porą