Kokosowy piątek

Opublikowano: 16.03.2012
Kokosowy piątek
Od dziś krótki cykl przepisów w ramach "bakaliowego weekendu".

Wiórki kokosowe:

Są bardzo pożywne nie tylko ze względu na wysoką kaloryczność, ale i z powodu wyjątkowej jakości zawartego w nim białka. Otóż białko orzecha kokosowego całkowicie zastępuje w diecie białko zwierzęce i z tego względu kokos jest szczególnie ważnym surowcem spożywczym w diecie wegetariańskiej.

[atlantapoland.com.pl]

Kokosowy piątek

[urodaizdrowie.pl]

 

Na poczatek kilka przepisów, w których kokos odgrywa pierwszoplanowa rolę:)

 

Rafaello wg Madiji

Biszkopt:

10 jajek

Szklanka maki

Szklanka cukru

Łyzeczka proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l smietany 30 %

Pół szklanki cukru pudru

Pół szklanki kokosu

2 łyzeczki żelatyny

Powidła mirabelkowe

Płatki migdałowe

Malibu

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Kokos zmielić. żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kokos i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.

Przełożenie: biszkopt+powidła+masa+biszkopt+masa+płatki migdalowe

Biszkopty można nasaczyć malibu;)

Kokosowy piątek

 

Ciastka kokosowe z brzoskwinią

10 dkg margaryny

20 dkg mąki

10 dkg cukru pudru

10 dkg wiórków kokosowych

1 jajko

1 zółtko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Brzoskwinia

2 łyzki cukru żelującego

 

Margarynę posiekać. Mąkę i proszek przesiać i połaczyć z margaryną, cukrem pudrem, wiórkami i jajkami. Dokładnie wyrobić.  Z ciasta formowac kulki i układać na blasze- można jeszcze posypać kokosem. Piec w nagrzanym piekarniku.

Brzoskwinie obrac i drobno pokroić. Rozgotowac i dodać cukier żelujący. Owoce nakładać na upieczone ciastka.

Kokosowy piątek

 

Kostki kokosowe

2 jajka

10 dkg masła

30 dkg cukru pudru

4 łyżki roztopionego miodu

Proszek do pieczenia

½ kg mąki

Mleko

Wszystko razem utrzeć. Po upieczeniu pokroić w kostki, oblać polewą (przygotowaną z rozpuszczonego masła, mleka, cukru i kakao), następnie obtoczyć w kokosie.

Kokosowy piątek

 

Ryba w kokosie z owocami

1 kg mintaja lub pangi

100 g kokosu lub migdałów (lub po połowie)

Syrop z brzoskwiń w puszce

Cytryna

100 g jasnych winogron

Szczypta soli

Olej do smażenia

Rybę opłukac i pokroić na kawałki. Posolić i zamoczyc w soku z brzoskwiń i obtoczyć w kokosie. Smazyć na oleju. Po usmażeniu polać sokiem wyciśniętym z cytryny, można także posolić. Udekorować owocami.

 

Kokosowy piątek

prymat