Wiórki kokosowe:
Są bardzo pożywne nie tylko ze względu na wysoką kaloryczność, ale i z powodu wyjątkowej jakości zawartego w nim białka. Otóż białko orzecha kokosowego całkowicie zastępuje w diecie białko zwierzęce i z tego względu kokos jest szczególnie ważnym surowcem spożywczym w diecie wegetariańskiej.
[atlantapoland.com.pl]
[urodaizdrowie.pl]
Na poczatek kilka przepisów, w których kokos odgrywa pierwszoplanowa rolę:)
Rafaello wg Madiji
Biszkopt:
10 jajek
Szklanka maki
Szklanka cukru
Łyzeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 l smietany 30 %
Pół szklanki cukru pudru
Pół szklanki kokosu
2 łyzeczki żelatyny
Powidła mirabelkowe
Płatki migdałowe
Malibu
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Kokos zmielić. żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kokos i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Przełożenie: biszkopt+powidła+masa+biszkopt+masa+płatki migdalowe
Biszkopty można nasaczyć malibu;)
Ciastka kokosowe z brzoskwinią
10 dkg margaryny
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg wiórków kokosowych
1 jajko
1 zółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Brzoskwinia
2 łyzki cukru żelującego
Margarynę posiekać. Mąkę i proszek przesiać i połaczyć z margaryną, cukrem pudrem, wiórkami i jajkami. Dokładnie wyrobić. Z ciasta formowac kulki i układać na blasze- można jeszcze posypać kokosem. Piec w nagrzanym piekarniku.
Brzoskwinie obrac i drobno pokroić. Rozgotowac i dodać cukier żelujący. Owoce nakładać na upieczone ciastka.
Kostki kokosowe
2 jajka
10 dkg masła
30 dkg cukru pudru
4 łyżki roztopionego miodu
Proszek do pieczenia
½ kg mąki
Mleko
Wszystko razem utrzeć. Po upieczeniu pokroić w kostki, oblać polewą (przygotowaną z rozpuszczonego masła, mleka, cukru i kakao), następnie obtoczyć w kokosie.
Ryba w kokosie z owocami
1 kg mintaja lub pangi
100 g kokosu lub migdałów (lub po połowie)
Syrop z brzoskwiń w puszce
Cytryna
100 g jasnych winogron
Szczypta soli
Olej do smażenia
Rybę opłukac i pokroić na kawałki. Posolić i zamoczyc w soku z brzoskwiń i obtoczyć w kokosie. Smazyć na oleju. Po usmażeniu polać sokiem wyciśniętym z cytryny, można także posolić. Udekorować owocami.