Kluski z kiełbaską
Opublikowano: 10.02.2013

Szybkie kluseczki z kiełbaską i cebulką z ciasta ziemniaczanego.
Kluski z kiełbaską

SKŁADNIKI:
1,70 kg ziemniaki ugotowane i zmielone
1 szt jajka
360 g mąka
3 łyżki mąka ziemniaczana
400 g cebula podsmażona
0,5 kg kiełbasa cienka zmielona
Sól
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko, zagnieść ciasto. Nożem odcinać krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść kiełbasę zmieloną. Ciasto dokładnie zlepiać formując podłużne kluski. Kluski kłaść partiami do osolonej wrzącej wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Kluski wyjmować łyżką cedzakową na talerze i posypać zrumienioną cebulką z tłuszczem. Nie dodajemy żadnych przypraw do zmielonej kiełbasy.