Dzisaj kilka słów o kiełkach fasoli mung (moich ulubionych)
Składniki odżywcze:
Przede wszystkim zawierają mnóstwo witamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K), składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor), błonnik, karoten, oraz fasola mung jest nieocenionym źródłem białka (25%)
Działanie:
Kiełki fasoli mung obniżają poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Zastosowanie:
Kiełki mung stosuje się w kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco, do makaronów i ryżu, sałatek, zup, past, kanapek.
Moje przepisy:
PASTA Z PIECZAREK I KIEŁKÓW FASOLI MUNG
SAŁATKA Z PYSZNYM VINNAIGRETTE
ORIENTALNA ZUPKA Z MIĘSNO SZPINAKOWYMI PULPECIKAMI