Łączyłam już serek mascarpone z kaszą gryczaną. Wówczas potrawa przeze mnie przygotowana była zapiekana i pełniła funkcję dodatku do dań. Ponieważ połączenie to było wyśmienite postanowiłam pójść za ciosem i przygotować coś podobnego.
Tym razem kaszę gryczaną połączyłam z warzywami i pieczarkami. Przedstawiam mój pomysł na kaszę:
Kremowa kasza gryczana z warzywami
SKŁADNIKI:
- kasza gryczana 100g,
- brukselka 100g,
- pieczarki 250 g,
- 1 duża papryka,
- serek mascarpone 100g,
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczana gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brukselkę gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z niej liście. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Paprykę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki. Na masełku podsmażamy pieczarki, gdy już puszczą sok dodajemy do nich paprykę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Gdy papryka będzie miękka wsypujemy kaszę gryczaną, chwilkę smażymy. Kolejno dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Smażymy aż do rozpuszczenia serka.
Dodajemy listki brukselki i smażymy chwilkę na wolnym ogniu.
Doprawiamy ewentualnie jeszcze pieprzem i solą do smaku. I gotowe ;)
Tak przygotowaną kasze możemy podawać z mięsem, ale może stanowić również samodzielny posiłek. Danie idealnie sprawdzi się jako późne śniadanie albo kolacja.
Jesiennego akcentu dodaje kaszy brukselka. Z powodzeniem możemy dodać jeszcze jakieś jesienne warzywa. Gorąco polecam i życze smacznego :)