Kasza gryczana z jesiennym akcentem

Opublikowano: 21.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Kasza gryczana z jesiennym akcentem
Zapraszam na kremową kaszę gryczaną, bo z serkiem mascarpone, z akcentem jesiennym w postaci brukselki. Danie jest kolorowe i wbrew pozorom lekkie.

Łączyłam już serek mascarpone z kaszą gryczaną. Wówczas potrawa przeze mnie przygotowana była zapiekana i pełniła funkcję dodatku do dań. Ponieważ połączenie to było wyśmienite postanowiłam pójść za ciosem i przygotować coś podobnego.

Tym razem kaszę gryczaną połączyłam z warzywami i pieczarkami. Przedstawiam mój pomysł na kaszę:

 

Kremowa kasza gryczana z warzywami

 

SKŁADNIKI:

  • kasza gryczana 100g,
  • brukselka 100g,
  • pieczarki 250 g,
  • 1 duża papryka,
  • serek mascarpone 100g,
  • sól,
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczana gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brukselkę gotujemy  około 5-7 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z niej liście.  Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.

 

 

Paprykę obieramy, usuwamy  gniazda nasienne i kroimy ją w słupki. Na masełku podsmażamy pieczarki,  gdy już puszczą sok dodajemy do nich paprykę. Dodajemy soli i pieprzu do  smaku.

 

 

Gdy papryka będzie miękka wsypujemy kaszę gryczaną, chwilkę  smażymy. Kolejno dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Smażymy aż do  rozpuszczenia serka.

 

 

Dodajemy listki brukselki i smażymy chwilkę na  wolnym ogniu.

 

 

Doprawiamy ewentualnie jeszcze pieprzem i solą do smaku. I gotowe ;)

 

 

Tak przygotowaną kasze możemy podawać z mięsem, ale może stanowić również  samodzielny posiłek. Danie idealnie sprawdzi się jako późne śniadanie albo kolacja.

Jesiennego akcentu dodaje kaszy brukselka. Z powodzeniem możemy dodać jeszcze jakieś jesienne warzywa. Gorąco polecam i życze smacznego :)

 

prymat