Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawału czas- przekąski na ostro

Karnawału czas ciąg dalszy i nowe pomysły na domową imprezkę – tym razem coś na ząb:)

Na domowych imprezkach, przynajmniej u mnie w domu jest tyle różnych pyszności, że nie sposób spróbować wszystkiego. Często też są na stole zbyt duże porcje jedzenia, co zniechęca gości do konsumowania, gdyż wiedzą, że nie zmieszczą aż tyle lub też mają pewne obawy co do smaku, gdyż nigdy czegoś podobnego nie próbowali. Doskonałym i sprawdzonym sposobem są małe przekąski, po które każdy chętnie sięgnie:) Po co nakładać sałatkę do półmiska, kiedy można ją zaserwować w znacznie lepszy i bardziej efektowny sposób!

 

Pierwsza propozycja jest dość pracochłonna, jednak efekt i smak powalają na kolana! Są to kruche ciasteczka z pikantną pastą jajeczną :) sama pasta jest gotowa w kilka minut, jednak trzeba włożyć trochę wysiłku w upieczenie babeczek. Jednakże, nawet ci zapracowani sobie poradzą, gdyż obecnie w większości sklepów można kupić już gotowe kruche babeczki, do których wystarczy tylko nałożyć dowolny farsz. Ja jednak nie poszłam na łatwiznę i zrobiłam wszystko od podstaw co daje jeszcze więcej satysfakcji i zadowolenia:) Poniżej prezentuję zdjęcie moich ostrych babeczek oraz przepis ich przygotowania.

 

Karnawału czas- przekąski na ostro

 

Składniki:
4 jajka
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki majonezu
szczypiorek
czosnek włoski w oleju
pieprz i sól
2 łyżki masła
5 łyżek mąki
1 żółtko
pieprz i sól


Przygotowanie: 

W pierwszej kolejności musimy upiec babeczki. Zimne masło siekamy z mąką i szczyptą soli, następnie dodajemy 1 żółtko i zagniatamy jednolite ciasto, które dość cienko wałkujemy, a następnie wkładamy do foremek na babeczki. Przed wstawieniem do piekarnika, do każdej babeczki wkładamy kilka fasolek Jaś, by ciasto nie wyrosło do góry. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180*. Z takiej porcji wychodzi około 10-15 babeczek (zależne od formek i grubości ciasta). Jajka gotujemy na twardo. Kiedy są zimne ucieramy na drobnych oczkach i przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz musztarde z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. tak przygotowaną pastę nakładamy równomiernie do upieczonych babeczek, na środku każdej babeczki układamy po 1 ząbku czosnku włoskiego w oleju

 

Kolejne moja propozycje to niebanalne sposoby zaserwowania sałatek. Przyjęcie karnawałowe nie musi być nudne: sałatka na stole, chleb i patera z ciastem. Najlepiej zrobić szwedzki stół i zaserwować wiele smacznych przekąsek. Poniżej prezentuję przepisy na 2 sałatki podane w lampkach na wino, dzięki czemu podkreślony został efekt włożonej pracy, a każdy z gości od razu wie z czego dana sałatka jest zrobiona i nie musi pytać „a czy jest tu cebula? Bo ja nie lubie” :)


Pierwsza propozycja to sałatka z jajek, szparagów i szynki – kilka składników i kolejna przekąska jest gotowa! Poniżej prezentuje zdjęcie i przepis:)


Karnawału czas- przekąski na ostro


Potrzebne nam są 4 szerokie lampki na wino - sałatka jest idealna na karnawałowe przyjęcie. Jajka gotujemy, obieramy i po całkowitym wystudzeniu kroimy w kostkę. Za pomocą łyżki nakładamy do lampek po 1 skrojonym jajku - ważne aby było zimne, bo w przeciwnym razie szkło zaparuje i nie będzie się ładnie prezentować. następnie delikatnie, uważając by nie pobrudzić ścianek rozmsarowujemy po 1 łyżce majonezu, który nastepnie lekko solimy i pieprzymy. Szynkę kroimy w paseczki i posypujemy równomiernie na majonezie. 12 szparagów kroimy w 2-centymetrowe kawałki i posypujemy je po szynce. Na samym końcu dajemy drobno posiekany szczypiorek. Do każdej lampki z sałatką wkładamy po 1 szparagu do dekoracji i gotowe.

 

Kolejna sałatka jest równie prosta i ładna, a potrzebujemy jedynie kapustę pekińską, twaróg, marynowane szparagi, ketchup oraz nieco soli do smaku.

 

Karnawału czas- przekąski na ostro


 Kapustę pekińską bardzo drobno siekamy, lekko solimy i mieszamy. Do 6 szerokich lampek na wino nakładamy równomiernie poszatkowaną kapustę na około 0,5 wysokości kieliszka. Następnie obficie polewamy kapuste ketchupem. Ser bialy kroimy w jak najmniejsza kostke i posypujemy nią ketchup, ponownie polewamy ser ketchupem, ale tylko dekoracyjnie na środku sera. 18 szparagów kroimy w 2 centymetrowe paseczki i układamy je na samej górze naszej przekąski by pięknie uwieńczyć jej wygląd. karnawałowa przekąska gotowa!  

 

Czas na ostatni pomysł karnawałowej przekąski, która jest skierowana do osób lubiących ryby, a dokładnie tuńczyka. Aby nie podawać tuńczykowej sałatki w misce, można podać ją w waflowych foremkach, a następnie pięknie je udekorować. Idealna przekąska na impreze!


Karnawału czas- przekąski na ostro

Składniki:
32 waflowe foremki
1 tuńczyk w sosie własnym
6 jajek na twardo
0,5 cebuli
3-4 ogórki konserwowe
szczypiorek
2 łyżki majonezu
sól i pieprz


Przygotowanie:

Tuńczyka odcedzamy z zalewy i przekładamy do miski. Ugotowane na twardo jajka obieramy, a następnie razem z ogórkami i cebulą kroimy w drobna kostkę. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku – wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę z tuńczyka przekładamy do foremek i dekorujemy według uznania. Wafelki zatrzymują chrupkość do 1,5h od czasu nałożenia farszu.

 

Zachęcam do próbowania, a już niebawem zapraszam do kolejnego wpisu - tym razem będą to przekąski w wersji na słodko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak