Karnawałowe słodkości

Były Święta, Sylwester. Przyszedł czas na karnawał. Niby do końca jeszcze sporo czasu, bo karnawał kończy się 4 lutego. Lecz jeśli mamy czas, to warto to wykorzystać. W Polsce okres karnawału nie jest jakoś szczególnie obchodzony. Co prawda w większości klubów są różnego rodzaju imprezy tematyczne, ale chyba nic poza tym.
Jedynym chyba tak naprawdę dniem, który lubią i znają wszyscy jest tłusty czwartek. W tym, to dniu objadamy się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Nie przepadam za tak słodkimi przekąskami, ale raz na jakiś czas sobie pozwalam. Zebrałam kilka przepisów, które mogą Wam się spodobać.
Faworki na białym winie
3 żółtka
1/2 szklanki białego wina,półsłodkiego
cukier waniliowy
300 g mąki
olej do smażenia
cukier puder
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Dodaj wino i wymieszaj. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę.
Zagnieć ciasto i ubijaj je wałkiem.
Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w paski. Na każdym pasku zrób niewielką dziurkę i przewiń koniec paska.
Faworki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Pieczone oponki
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
30 g drożdży
80 g masła,rozpuszczonego
cukier waniliowy
skórka strata z jednej cytryny
1 szklanka mleka
szczypta soli
czerwony barwnik spożywczy
posypka
3 łyżki cukru pudru + 1 szklanka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru, odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka, cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru, sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać przesianą mąkę.
Wlać masło i wyrabiać ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.
Upieczone odstawić do ostudzenia.
Z reszty cukru pudru, 1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.
Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.
Kakaowe pączusie (bez drożdży)
2 3/4 szklanki mąki
1 szklanka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany 18 % lub maślanki
ok 3 łyżki masła,rozpuszczonego
olej do smażenia
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
W mniejszej połącz ze sobą masło, śmietanę, cukier i jajka.
Połącz ze sobą mokre i suche składniki.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Kieliszkiem wycinamy krążki.
Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju, przez około 1 minutę z każdej strony.
Usmażone pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Pączki z marmoladą
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
40 g drożdży
1/2 kg mąki tortowej
1 łyżka rumu
1 szczypta soli
4 żółtka
50 g masła
cukier wanilinowy
marmolada
olej do smażenia
Drożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz odrobinę ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.
Masło zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj żółtka, a na koniec dodaj rum.
Do masy jajecznej dodaj mąkę, zaczyn oraz pozostałe mleko.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.
Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki. Pączki można również nadziewać po usmażeniu.
Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minut z obu stron.
Osączamy z tłuszczu i posypujemy np. cukrem pudrem.
Pączusie w lukrze
1 szklanka mleka
jajko
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
55 g masła
5 szklanek oleju (do smażenia)
Lukier
1 /12 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do miski dodaj mleko i jajka, wymieszaj.
W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Suche składniki dodaj do mleka i wymieszaj.
Masło rozpuść, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem.
Łyżką do lodów nakładaj pączusie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pączusie odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Składniki na lukier dokładnie wymieszaj.
Pączusie posmaruj lukrem.