Napoje powinny być bogate w witaminy i wartości odżywcze, o jak najmniejszej ilości cukru. Jeszcze lepiej gdy całkowicie go wyeliminujemy. Świetnie sprawdzą się tu koktajle owocowe, które są naturalnie słodkie i nie ma konieczności używania cukru.
Jeśli dzieci nie przepadają za gęstymi koktajlami owocowymi można je rozcieńczyć wodą źródlaną, będą wtedy mniej treściwe, za to lepiej ugaszą pragnienie.
Koktajl mango-pomarańcza z pistacjami
Składniki na 2 duże porcje:
- mango
- pomarańcza
- jabłko
- 2 łyżki obranych pistacji
- listki mięty do dekoracji
- woda źródlana – opcjonalnie
Mango umyć, obrać i usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki. Kawałek można zostawić do dekoracji. Pomarańczę obrać, usunąć błony. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Mango, pomarańczę i jabłko zmiksować na gładki krem. Rozlać do szklanek i udekorować posiekanymi pistacjami i listkami mięty.
Koktajl jabłko-gruszka z żurawiną
Składniki na 2 duże porcje:
- gruszka
- 2 jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- szklanka wody źródlanej
Żurawinę zalać na kilka minut wrzątkiem. Odcedzić i ostudzić. Jabłka i gruszkę umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce, żurawinę i wodę umieścić w mikserze i zmiksować na gładko.
Świetnie sprawdzą się również koktajle przygotowywane na bazie owoców i jogurtu lub mleka. Są pożywne i sycące, śmiało mogą spełnić rolę posiłku, zwłaszcza dla małych dzieci, choć i u większych zaspokoją mały głód.
Mango lassi
Składniki na 3 porcje:
- 2 średnie mango
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
Mango obrać, pokroić na nieduże kawałki. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładko. Dodać mleko, jogurt i sok z pomarańczy, zmiksować do połączenia. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Lassi malinowo-rabarbarowe
Taki napój możemy przygotować z dowolnych owoców tego samego koloru, np. brzoskwinia – mango, jagoda-borówka amerykańska, wiśnia-malina, malina-truskawka.
- 2 szklanki mrożonych
- 2 łyżki cukru
Puree z rabarbaru
- 1 ½ szklanki posiekanego rabarbaru
- ¼ szklanki cukru
- 3 łyżki wody
Mleko migdałowe
- 1 ½ szklanki mielonych migdałów
- szczypta mielonego cynamonu
- 2 szklanki mleka
- 2 ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka kruszonego lodu
- ¼ szklanki płatków migdałowych
Maliny i cukier gotować w rondelku na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzić.
W osobnym rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki, ale jego kolor pozostanie różowy. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.
Mielone migdały, cynamon i mleko umieścić w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, przestudzić. Wylać na sito wyłożone gazą i mocno ją skręcając wycisnąć mleko do osobnego naczynia. Schłodzić.
Koktajl bananowo-czekoladowy
Składniki na 2 duże porcje:
- szklanka zimnego mleka
- 2 banany
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
Banany obrać, pokroić w plasterki, kilka plasterków odłożyć do dekoracji, resztę umieścić w mikserze. Dodać połamaną drobno czekoladę, mleko i kakao. Całość zmiksować. Odłożone do dekoracji plasterki banana skropić sokiem z cytryny by owoce nie ciemniały.
Ponieważ dzieci, podobnie jak my, mają różne upodobania smakowe, wierzę że nie każde będzie chciało wypić koktajle owocowe, nawet mocno rozrzedzone wodą lub mlekiem. Warto zabezpieczyć się na taką ewentualność i przygotować lemoniadę, która doskonale ugasi pragnienie i myślę że zasmakuje każdemu dziecku :)
Lemoniada
Składniki:
- 2 cytyrny
- litr wody źródlanej
- świeża mięta
- opcjonalnie - cukier lub miód
Cytryny umyć, sparzyć i wysuszyć. Z jednej zerzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Wszystko umieścić w dzbanku i zalać wodą źródlaną, którą możemy wcześniej odrobinę posłodzić cukrem lub miodem. Wrzucić listki mięty.
i podobna wersja z pomarańczami:
Składniki:
- 2 pomaracze
- litr wody źródlanej
- świeża mięta
- opcjonalnie cukier lub miód
Pomarańcze umyć, sparzyć i wysuszyć. Z jednego zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugi pokroić w plasterki. Wszystko umieścić w dzbanku, dodać listki mięty i zalać wodą źródlaną, którą możemy wcześniej odrobinę posłodzic cukrem lub miodem.