Rozpoczął się karnawał, czas zabaw, imprez, balów i przyjęć.
Karnawał rozpoczyna noc sylwestrowa a kończą ostatki, czyli ostatni wtorek tuż przed Środą Popielcową. W tym roku jest szczególnie długi i trwa aż do 4 marca.
Jest to czas kiedy bardzo chętnie spotykamy się ze znajomymi i przyjaciółmi. Często organizujemy przyjęcia w domach, a co za tym idzie towarzyszą nam dzieci. By dzieci czuły się swobodnie a jednocześnie nie siedziały z nami przy stole, a co gorsza nie skakały nam po kolanach, warto zorganizować dla nich osobny stolik, gdzie postawimy słodycze i napoje przygotowane specjalnie dla nich.
Na stoliku powinny się znaleźć takie produkty, które nie wymagają użycia noża i widelca a które dzieci łatwo wezmą do rączek i zjedzą. Im bardziej będą kolorowe tym chętniej po nie sięgną. Ważne jest dla nas by smakołyki były proste i szybkie do przygotowania, ponieważ przygotowując przyjęcie mamy już wystarczająco pracy.
Świetnie sprawdzą się ciasteczka, które nie wymagają dużego nakładu pracy i można je przygotować nawet do kilku dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Różnorodne kształty i kolorowe dekoracje sprawią że dzieci będą chętnie po nie sięgać.
Ciasteczka z kolorowymi piegami
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
100 g kolorowych cukierków czekoladowych
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam 1 płaską łyżeczkę)
1 jajko
W jednej miseczce wymieszać mąkę, sodę i cukier waniliowy. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajko, utrzeć. Dodawać stopniowo mąkę, zmiksować chwilę, po czym ręką zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 5 minut.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować niewielkie kuleczki, które delikatnie spłaszczać i dekorować groszkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 13 minut. Pilnować by się za mocno nie spiekły. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Ciasteczka maślane
Składniki:
- 180 g masła
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać masło i pozostałe składniki. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wycianać foremkami dowolne kształty, a szklanką wyciąć kółka na renifery. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez ok. 12 minut. Ostudzić na kratce.
Przygotować lukier, którym przykleimy groszki do ciastek, oraz ozdobimy ciasteczka.
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
- czarny barwnik
Dodatkowo: kolorowe lentilki
Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić do ciastek przy pomocy białego lukru. Do pozostałego dodać czarny barwnik. Z papieru do pieczenia skręcić tutkę, włożyć zabarwiony lukier i odciąć rożek - ozdobić ciasteczka.
Ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
- 110 g miękkiego masła
- 110 g masła orzechowego
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło i masło orzechowe utrzeć na gładko, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodać jajko, następnie w dwóch partiach mąkę, utrzeć. Gotową masę włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać widelcem i układać na blaszce wyłożonej papierem. Zachować odstępy ponieważ ciastka się rozpłaszczają i rosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ok 10-12 minut. Ciastka powinny mieć zwarte brzegi i miękki środek. Po upieczeniu zostawić chwilę na blaszce, by stwardniały i przenieść na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Ciasteczka owsiane kokosowo-czekoladowe
Składnik na 1 dużą blachę:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- małe jajko
- 80 g mąki pszennej
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, następnie mąkę, sól i sodę, zmiksować. Dodać płatki, kokos i posiekaną drobno czekoladę. Zagnieść ręką. Formować ręką nieduże kulki, rozpłaszczać je w dłoni i układać na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Można układać blisko siebie, ciasteczka niewiele rosną. Zmieściły mi się na jednej dużej blaszce.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu, odczekać chwilę, aż ostygną i stwardnieją. Zdjąć z blaszki.
Babeczki to kolejne smakołyki po które dzieci chętnie sięgną. Bardzo szybko się je przygotowuje i można je dowolnie udekorować.
Babeczki sówki
Składniki na babeczki:
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml wody
- 2,5 łyżeczki sody
- 2,5 łyżeczki gorącej wody
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 banany
- 350 g mąki
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, następnie wodę. Sodę rozpuścić w 2,5 łyżeczki gorącej wody, dodać do miksowanych składników. Wlać aromat. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Delikatnie wmieszać mąkę, tylko do połączenia składników. Ciasto wlać do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na sowy:
- ciasteczka przekładane białym kremem, np. oreo
- lentilki
- 100 g gorzkiej czekaolady
- 2 łyżki masła
Ciasteczka podzielić, w te z białym kremem powsciskać brązowe groszki, te bez kremu przekroić na pół.
Po wystudzeniu, babeczki ściąć nożem na płasko. Czekoladę z masłem rozpuścić nad parą wodną, chwilę przestudzić. Posmarować babeczki i od razu układać ciastka, robiąc sowom oczy i powieki, oraz noski.
Tartaletki z kremem morelowym (możemy użyć innych owoców, np. mrożonych malin, jagód lub porzeczek)
Składniki na 6 foremek o średnicy 10 cm:
Spody:
- 120 g masła
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 100 g wiórków kokosowych
Masło roztopić, ostudzić. Ciastka rozdrobnić blenderem, połączyć z masłem i wiórkami kokosowymi. Przygotowaną masą wylepić dno i boki foremek, schłodzić w lodówce (u mnie chłodziły się przez całą noc).
Krem morelowy:
- ½ kg moreli
- 2 łyżki cukru
- laska wanilii
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 g mascarpone + łyżka cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć ziarenka. Morele sparzyć wrzątkiem, po minucie wodę odlać i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i wypestkować. Wrzucić do rondelka, zasypać cukrem, dodać ziarenka wanilii plus laskę i gotować na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Wyciągnąć laskę wanilii, owoce zmiksować na gładko, ponownie wstawić na ogień, wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce przez noc.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo krem z moreli, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.
Spody babeczek wyciągnąć z foremek. Krem morelowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go ozdobnie na spody kokosowe. Podawać. Spody są dość kruche, polecam je jeść nad talerzykiem :)
Babeczki renifery
Składniki na 12 babeczek:
- 225 g mąki pszennej
- 110 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- roztrzepane jajko
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju rzepakowego
- skórka starta z cytryny
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier. Roztrzepane jajko wymieszać z mlekiem, olejem i skórką cytrynową. Połączyć składniki suche i mokre. Foremkę do muffinek wyścielić papilotkami i rozlać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki zostawić w foremce przez 5 minut, następnie wyciągnąć i wystudzić na kratce.
Składniki na dekoracje:
- czekolada - mleczna lub gorzka
- 2 łyżki śmietanki 30%
- precelki
- brązowe lentilki
- okrągłe biszkopty
- pianki marshmallow
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i wymieszać do połączenia składników. Gotową masą czekoladową posmarować wszystkie babeczki. Precelki przekroić na pół. wbić w babeczkę, Jeśli biszkopty są za duże, ściąć im górę i do niej przykleić noski używając czekolady, następnie wszystkie buźki przykleić do babeczki. Pianki marshmallow pociąć nożyczkami w cienkie plasterki. do części z nich przykleić brązowe lentilki i zrobić reniferom oczy. Pozostałe przykleić, tworząc uszy, które posmarować czekoladą.
Babeczki czekoladowe z kremem maślanym
Składniki na 9 babeczek:
- 2 jajka
- 110 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g mielonych migdałów
- 110 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Łyżka mleka
- Łyżka kakao
- 2 łyżeczki gorącej wody
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
W misce rozbić lekko jajka, dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Następnie cukier, migdały, ekstrakt waniliowy, mleko i gorącą wodę. Wszystko zmiksować do połączenia się składników i rozłożyć do foremki. Piec ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Krem maślany:
- 120 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka wody różanej
- różowy i niebieski barwnik spożywczy
- kolorowe posypki
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder i wodę różaną, zmiksować na gładko. Gotowy krem podzielić na dwie części, jedną z nich zabarwić na różowo, drugą na niebiesko. Kolorowe masy przełożyć do worków cukierniczych lub szprycy i wyłożyć babeczki. Udekorować posypkami.
Cake pops to coraz bardziej popularne ciastka na patyku. Te ciasteczkowe lizaki zachwycą nie tylko dzieci. Można je przygotować z resztek ciast, wystarczy pokruszyć suche ciasto i wymieszać z serkiem mascarpone, nutellą lub dżemem. Obtoczyć w czekoladzie i dowolnie udekorować.
Składniki:
- 400 g ulubionego suchego ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe)
- 200 g kremu (np. mascarpone, nutella, konfitura)
- 200 g czekolady do obtoczenia
- łyżka oleju
- kolorowa posypka,
- patyczki do lizaków, lub lodów
Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać krem i dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć, uformować kulki podobnej wielkości (odważałam równe kuleczki o wadze 28 g) i ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy go w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać, obsypać je kolorową posypką i wbić w styropian, lub położyć do góry nogami na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania kulek.
Cake pops schodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Do wszystkich przygotowań warto zaangażować dzieci. Sprawi im to wiele przyjemności i satysfakcji gdy będą mogli poczęstować kolegów samodzielnie przygotowanymi smakołykami.