Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawał trwa, więc zapraszam gości

Karnawał ciągle trwa, a więc jest dobry pretekst do zorganizowania spotkania ze znajomymi i rodziną. Oczywiście nie może zabraknąć pysznego i urozmaiconego jedzenia uwzględniającego upodobania naszych gości.

Muszą to być dania, które możemy wcześniej przygotować. Warto zrobić coś na zimno i na gorąco, z mięsem i bez mięsa. Po trudach tańców i zabawy dobrze jest podać nieco solidniejsze, dzień wcześniej przygotowane danie, a podgrzane bezpośrednio przed podaniem. Zwieńczeniem karnawałowego stołu koniecznie musi być słodki deser. Poniżej przedstawiam kilka swoich propozycji.

 

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

Mocno pikantna salsa sprawia, że ryż połączony z dyniowym puree, nabierają wyrazu i zyskują na smaku.

 

ryż długoziarnisty*   -  1 szk.  

cebula  -  1 szt.

masło klarowane  -  1 łyżka

mocny esencjonalny bulion**   -  2,5 szk.

sól

dynia   - 1kg

papryczka chilli  - ½ szt.

czosnek   -  2 ząbki

PIKANTNA SALSA:

czerwona papryka  -  1 szt.

papryczka chilli  -  ½ szt.

czosnek   -  2 ząbki

kmin rzymski  -  ¼ łyżeczki

tymianek suszony   - ½ łyżeczki

pieprz czarny świeżo mielony -  ¼ łyżeczki

sól do smaku

oliwa  - 2 łyżki

kolendra posiekana  -  1 łyżka

DODATKOWO:

orzeszki piniowe  -  2 łyżki

gałązki świeżego majeranku do dekoracji

Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i smażę, aż do zeszklenia. Dodaję wypłukany i starannie osączony ryż. Smażę mieszając około 5 minut. Następnie wlewam dwie szklanki gorącego bulionu, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.

Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładam do garnka z grubym dnem, wlewam pół szklanki bulionu. Dodaję pół oczyszczonej z ziaren ostrej papryczki i gotuję pod przykryciem. Gdy dynia jest miękka dodaję posiekany czosnek, zdejmuję pokrywkę i gotuję na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Przestudzoną dynię miksuję blenderem, wcześniej wyjmując papryczkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

SALSA: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojone papryki i przez chwilę smażę. Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy i duszę około 3 minuty. Zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą i mieszam z posiekaną kolendrą.

WYKONANIE: w jednej foremce z odpinaną obręczą lub za pomocą pierścieni do przystawek na dnie układam dyniowe puree, ryż i na wierzchu warstwę pikantnej salsy. Całość posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

*dałam mieszankę ryżu basmati, brązowego i dzikiego.

**bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu .

 

Schab z morelami pieczony z owocami

W ten sposób przygotowana pieczeń jest bardzo smaczne i aromatyczna, a co najważniejsze mięso pieczone z owocami nie jest suche. Podane na zimno może być znakomitą przekąską.

schab bez kości  -  1,5 kg

morele suszone -  200 g

twarde gruszki -  3 szt.

kwaśne jabłka  -  3 szt.

olej rzepakowy  -  5 łyżek

sok z cytryny

sól – 1,5 łyżeczki

pieprz czarny świeżo mielony   - 1 łyżeczka

bulion  -  1 szk.

tymianek suszony -  1 łyżeczka

 

Morele zalewam na moment wrzątkiem, a następnie odsączam na sitku.

Trzy łyżki oleju mieszam z solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie mieszam. Powstałą mieszanką smaruję opłukane i osuszone mięso. Zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc.

W wyjętym z lodówki schabie robię nacięcie długim wąskim nożem, a w powstały otwór wkładam część odsączonych moreli. Dokładnie upycham pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki.

Następnie mięso obsmażam na rozgrzanej patelni. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 1, 5 godziny, dość często skrapiam mięso powstającym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodaję obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny jabłka i gruszki oraz pozostałe morele.

Upieczony schab podaję z owocami z pieczenia i odrobiną konfitury z żurawiny lub powstały w czasie pieczenia sos miksuję z owocami, doprawiam ewentualnie do smaku pieprzem i suszonym tymiankiem. Raczej nie jest to potrzebne, ale można też sos zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i mieszając doprowadzić do wrzenia.

 

Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pikantna i bardzo pożywna tradycyjna zupa kuchni węgierskiej. Można ją przygotować wcześniej, a odgrzewana tylko zyskuje na smaku.

 

wołowina bez kości   - ½ kg

ziemniaki   -  300 g

marchewka -  1 szt.

seler -  ¼ szt.

papryka czerwona  - 2 szt.

pomidory bez skórki  -  1puszka

duża cebula  -  1 szt.

czosnek  -  4 ząbki

oliwa – 3 łyżki

mielona papryka  słodka -  2 łyżeczki

mielona ostra papryka  - do smaku

kminek – ½ łyżeczki

sól – do smaku

pieprz czarny – do smaku

bulion  - 1 i ½  litra

 

Posiekaną w drobną kostkę cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Obsmażone i lekko zrumienione mięso podlej odrobiną bulionu i duś pod przykryciem 15 minut.

Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolej tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i duś około 45 minut.

Gdy mięso lekko zmięknie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gdy i one lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki, dolej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

 Garnek zdejmij z ognia, dopraw zupę do smaku pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą oraz w razie potrzeby solą.

 

Tarta czekoladowa z bitą śmietaną

Kakaowe ciasto wypełnione pysznym czekoladowym musem i bitą śmietaną. Połączenie idealne osiągnięte małym nakładem pracy.

CIASTO:

mąka                   125 g      

kakao                  1 łyżka   

cukier puder      1 łyżka

masło schłodzone          50 g         

żółtko                  1 szt.     

MUS CZEKOLADOWY:

czekolada gorzka             200 g      

śmietana kremówka      240 ml  

masło                               25 g          

rum  /opcjonalnie/         1 łyżeczka

DODATKOWO: 

śmietana kremówka      200 ml  

cukier puder                    2 łyżki

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Formę o średnicy 21 cm cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy 8 cm większej od średnicy formy. Przełożyć do formy. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut.

W rondelku zagotować śmietanę, dodać masło i połamaną czekoladę. Wszystko starannie wymieszać, dodać rum i mieszać, aż czekolada się roztopi. Przelać masę na upieczone ciasto i schładzać ok. 2 godziny.

Schłodzoną kremówkę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier, nadal ubijając. Ubitą śmietanką udekorować tartę.

 

 

Życzę Wszystkim udanego karnawałowego wieczoru w miłym gronie przy smacznie zastawionym stole.

Tutaj znajdziecie jeszcze kilka innych moich propozycji przekąsek karnawałowych:

https://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/1025/sylwestrowe-przekaski.html

 

anemon 23.01.2012 13:27
Dziękuję MARTA S i polecam.
MAR3STA 23.01.2012 10:48
same pyszności
anemon 21.01.2012 13:15
Sarenko, świetny wybór, ja też wybieram tartę, a zwłaszcza ten czekoladowy mus. Lubię ją też za prostotę wykonania.
Sarenka 21.01.2012 12:28
Wszystkie propozycje wspaniałe, ale mnie najbardziej urzekła czekoladowa tarta z bitą śmietaną - rozkosz dla podniebienia, mój mąż zjadłby potrójną porcję za razem ;) Trudno nie zgłodnieć patrząc na takie apetyczne fotki!!!!
anemon 21.01.2012 11:55
Dziękuję bardzo i cieszę się.
Cynowa_Beata 20.01.2012 20:08
Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą wygląda oszałamiająco !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak