Karnawał się zbliża Churros dla was wszystkich

Opublikowano: 26.01.2014
Karnawał się zbliża Churros dla was wszystkich
Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże .Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. 

Nie ma to jak zbliżający się karnawał i słodkie wypieki które szykujemy z tej okazji . 

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże .Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem.

Składniki na około 20 sztuk:

240 ml wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia dałam  Kamis
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dałąm Kamis
2 średnie jajka

Ponadto:

olej do smażenia (Rzepakowy Rapso miałam)
drobny cukier do oprószenia
(Posypałam cukrem pudrem trzcinowym)

 

 

Wykonanie:

Do garnka wlałam wodę i zagotowałam z margaryną cukrem i szczypta soli.

Dodałam mąkę z cynamonem i ekstrakt z wanilii.

Mieszałam do momentu,  aż składniki się połączyły i odchodziły od garnka.

Zostawiłam do ostudzenia.

Wbiłam jaja , zmiksowałam.

  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość  6cm (Rękoma formowałam ruloniki robiłam kółka i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz , powinien mieć temp. 175 stopni )

Piekłam chwilkę z obu stron na rumiany kolor ( koło 2 minut z każdej strony )

Osuszyłam na sitku i posypałam cukrem pudrem .

Karnawał się zbliża Churros dla was wszystkich

Karnawał się zbliża Churros dla was wszystkich

Karnawał się zbliża Churros dla was wszystkich

prymat