Tort z mchu i granatu - szpinak w roli głównej

Opublikowano: 20.01.2014
Tort z mchu i granatu - szpinak w roli głównej
Pomysł na szpinak mrożony ciasto .

Byłam u koleżanki na kawce , poczęstowała mnie ciastem  . Nie bardzo chciałam bo było zielone - myślę sobie kurde barwnik wsadziła , a teraz chce bym to zjadła. Nie chcąc zrobić przykrości zjadłam kawałek i nie mogłam rozgryzć co to jest . Barwnik to nie był na pewno , teraz już wiem że to był szpinak . Nie wyczułam go w cieście  fakt było przełożone kremem .

Moja wersja ciasta jest trochę inna zrobiłam że śmietaną i mascarpone wyszedł tort .

 

 

300 gram cukru pudru

4 jajka

250 ml oleju rzepakowego

mąki krupczatki ( dam ze 2 i pół szklanki )

3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ciekawe czy nie za dużo)

szpinak mrożony 450 gram ( kupiłam tafle taką już się prawie rozmroziła odcisnę tylko wodę :)

Dodatkowo:

granat 1 szt

śmietana 30% 500 ml

serek mascarpone 250 gram

4 śmietan fix

cukier puder 4 łyżki

Ciasto:

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

2. Wlałam olej.

3. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Na końcu dodałam rozmrożony  szpinak .

5. Wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam krupczatką.

6. Przełozyłam masę i wstawiłam do pieca.

7. Piekłam godzinę w 170 stopniach .

8 . Ścięłam górę ciasta rozkruszyłam , ciasto przekroiłam .( dwa krążki )

Masa :

1. Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem.

2. Dodałam cukier puder nadal miksując.

3. Dodałam serek mascarpone  wymieszałam i dodałam na końcu śmietan fiksy .

4. Przełozyłam masą krążki ( środek i góra) , posypałam na górę okruszkami i posypałam owocami granatu .

Wyszło fajnie , w smaku też pasuje idealnie .

 

Tort z mchu i granatu - szpinak w roli głównej

Tort z mchu i granatu - szpinak w roli głównej

 

Wszystkie gatunki szpinaku są spożywane, jednak tylko szpinak warzywny jest szeroko rozpowszechniony w uprawie i spożywany jako warzywo.

prymat