Mięso z kurczaka jadane jest chyba wszedzie. A ile krajów tyle sposobów jego przygotowania. U mnie kilka wersji co można zrobić z kurczaka.
Zacznijmy od dan na zimno:
Na pierwszy rzut znana i lubiana przekąska czyli:
Galaretka z kurczaka
Kurczak - ok. 1 kg
Groszek – 1 puszka
Natka pietruszki
Marchew- ugotowana w rosole
Rosół – ten w którym ugotowane było mięso
3 jajka ugotowane na twardo
Zelatyna
Rosół ugotowac na nóżkach z kurczaka z marchewką i pietruszką. Ugotowac jajka.
Do miseczki włożyć: groszek z puszki, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną marchewkę, pokrojone jajko oraz pokrojone drobno mięso z kurczaka. Zalać przecedzonym rosołem zmieszanym z żelatyna (ilość wg przepisu na opakowaniu). Po zastygnięciu wyciągnąć galaretkę na talerz dniem do góry (mięso ma być na dole). Przyrawic do smaku i polac octem.
Mięso z kurczaka popularne jst także w wielu sałatkach:
Kolorowa sałatka kurczakowa
2 piersi kurczaka
Kukurydza w puszce
Ananas w puszce
Fasola w puszce
20 dkg sera żółtego
Pęczek szczypiorku
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany 12%
Mięso okłukac i ugotować w osolonej wodzie. Pokroic na małe kawałeczki. Ananasa pokroić w kawałki. Ser pokroic w kosteczkę. Szczypiorek posiekać i wymieszać z jogurtem i śmietaną. Doprawić do smaku. Mięso wymieszać z ananasem, serem, kukurydzą i fasolą. Polac sosem jogurtowym i wymieszać.
Sałatka gyros
0,5 kg piersi z kurczaka
Kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
2 srednie cebule
4 ogórki konserwowe
Przyprawa gyros
4-5 łyzek majonezu
Szczypiorek
Papryka słodka
Cebulę obrac i drobno pokroić. Mieso okłukac i pokroić w kostkę. Usmazyć razem z przyprawa gyros. Ogórki pokroic w kosteczkę. Kapustę posiekać. Na dno miski włożyć kurczaka oraz cebulęi polac ketchupem. Na to wyłożyć kukurydzę, następnie ogórka i kapuste pekinską. Polac majonezem. Szczypiorek drobno posiekać i posypac nim majonez. Wierzh obsypac papryka słodką.
Przechodzac do dań na ciepło:
Urozmaicenie nudnej obiadowej piersi z kurczaka:
Piersi z kurczaka z serem i porami
5 piersi z kurczaka
20-30 dkg sera żółtego
Por
Przyprawa do kurczaka
Piersi z kurczaka zapanierować. Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w długie paski. Do naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oliwy włożyć pory, na nich ułożyć mieso i posypac startym serem. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
W wersji egzotycznej:
Kurczak w smietanie z ryżem
2 podwójne piersi z kurczaka
200 ml śmietany 18%
1 cebula
2 łyzki masła
1 łyzka mąki
2 torebki ryżu
2 łyzki kurkumy
300 g mrożonych warzyw chinskich
Mięso umyć i pokroic na kawalki. Cebule pokroić i podsmażyc na maśle. Wrzucić na patelnię kurczaka i dusić ok. pół godziny. Do Smetany wsypać makę i wymieszać. Gdy mieso będzie upieczone polać śmietane i chwilę zapiec.
Ryż ugotowac w osolonej wodzie z kurkuma, aby miał żółty kolor.
Warzywa chińskie usmażyć na patelni, w razie potrzeby doprawic jak kto lubi.
Kurczaka podawać z ryżem i warzywami.
Kurczak z makaronem w sosie pomidorowo-sojowym
1 pierś z kurczaka pojedyncza
1 mała cebula
100 g makaron wonton
1 łyzeczka kurkumy
1 łyzeczka słodkiej pparyki
Sos:
2 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyzeczka majonezu
2 łyzeczki soso sojowego tao tao
Cebule drobno pokroć i przyrumienić. Mięso opłukac i pokroić w kostkę. Usmazyć razem z cebula. Makaron przygotowac wg przepisu na opakowaniu dodając kurkume i paprykę. Składniki na soso dokładnie wymieszać. Na talerzu ułoyzc kolejno: makaron, mięso i polac sosem.
Moje ulubione, pyszne:
Lachmachum
Ciasto:
Maka
Woda
Sól
Dodatki:
Przyprawa gros- sama robiłam w moich przepisach jest przepis:)
Mieso (u mnie z kurczaka) podsmażone z cebulką i gyrosem
Kukurydza
Papryka
Pieczarki usmażone z cebulką i przyprawione na ostro
Ogórek kiszony
Makaron
Sos:
Majonez
Przecie pomidorowy
Czosnek
Chilli
Olej
Makę z wodą mieszamy w takiej ilości, aby ciasto naleśnikowe było dobrze urobione. Dodajemy szczyptę soli. Pieczemy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Miejscami placki powinny być mocniej zarumienione.
Mieszamy składniki na sos- ja dałam 3 zabki czosnku, ok. 4 łyzeczki przecieru i 2 majonezu + ok. 3 oleju.
Układamy nadzienie na naleśniku i zwijamy go, mi ostatnio wyszło zdecydowanie za dużo „srodka” i cieżko było zwinąć naleśnika.
Oczywiście można uzyć innych dodatków, a na pewno będzie smaczne.
I:
Kurczak na butelce- ostatnio coniedzielny obiad w naszym domu;)
1 kurczak
2 łyzeczki papryki słodkiej
1 lyzeczka soli
1łyzeczka pieprzu
1 łyzeczka przyprawy do kurczaka
1 łyzeczka papryki ostrej
4 łyżki oliwy
Z papryki, soli, pieprzu, przyparwy do kurczaka i oliwy przygotować zaprawę. Zasmaroawac nia całego kurczaka i ba kilka godzin włożyć do lodówki. Po tym czasie nabijamy go na butelkę z wodą i pieczemy ok. 1,5 do 2 godzin w zależności jak duży jest nasz kurczak.