Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesień w kolorach tęczy

Ciasto, które Was zaskoczy i wywoła z pewnością uśmiech na Waszych twarzach. Takie ciasto idealnie sprawdzi się jako tort dla tych młodszych i starszych :)

Bajkowe, kolorowe ciasto - dla tych małych i dla tych dużych. Można pozwolić sobie na chwileczkę słodkiego, tęczowego zapomnienia...

Jesień w kolorach tęczy

Tęczowe ciasto

 

Jesień w kolorach tęczy

SKŁADNIKI:

CIASTO:

225 g masła,

220 g cukru,

5 białek,

2 łyżeczki aromatu waniliowego,

375 g mąki pszennej,

4 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki soli,

350 g mleka

KREM:

1000 g śmietany 36%,

250 g serka mascarpone,

cukier puder do smaku,

aromat cytrynowy 10ml

barwniki spożywcze - fioletowy, niebieski, zielony, żółty,

pomarańczowy, czerwony

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Jesień w kolorach tęczy

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy.

 

Jesień w kolorach tęczy

 

Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując. 

 

Jesień w kolorach tęczy



Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220 g. Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor.

 

Jesień w kolorach tęczy


Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie.

 

Jesień w kolorach tęczy

 

W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy. 

 

Jesień w kolorach tęczy



Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu.

 

Jesień w kolorach tęczy

 

W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy. Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast.

 

Jesień w kolorach tęczy

 

Smacznego :)

Cukiereczek13 04.12.2012 19:29
polecam :) na pewno się sprawdzi na tort ;)
pycia9 04.12.2012 14:51
super, na tort urodzinowy dla dzieci będzie idealny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak