Jesień na talerzu

Opublikowano: 29.10.2015
Autor: dollce
Jesień na talerzu
Jesień - temperatura zaczyna spadać, a wraz z nią pojawiają się pierwsze przeziębienia i grypy, dlatego musimy dostosować naszą dietę do zmiany sezonu, jeśli chcemy przygotować nasze ciało na zimę.

Jesień od kuchni to przede wszystkim rozgrzewające zupy kremy, gulasze, lecza, bigosy, potrawy z dyni, grzybów, śliwek, soczewicy czy też fasoli.

 

 

 

Jesień na talerzu

W okresie jesiennym musimy pamiętać, żeby dołączyć do naszej diety posiłki, które są rozgrzewające dla naszego organizmu. Wiatr, nagłe zmiany temperatury, powodują również wyższy poziom stresu o tej porze roku. Gdy temperatura zaczyna spadać, nasze ciało chroni się przed utratą ciepła, rozgrzewające zupy kremy, gulasze, lecza, bigosy, potrawy z dyni, grzybów, śliwek, soczewicy czy też fasoli wydają się tym bardziej kuszące.


Rozgrzewające przyprawy:

  • papryczka chili
  • cynamon
  • imbir
  • pieprz
  • kardamon
  • kolendra
  • kurkuma
  • goździki
  • kminek


PRZEPISY:


Krem z batatów

Jesień na talerzu

Składniki:

  • batat - 1 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • seler - 100 gram
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 18 proc - 100 ml
  • woda - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz

 

Bataty umyć pokroić w kostkę. Cebulę i seler obrać i również pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 8 min. Po tym czasie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.

Maślaki w sosie śmietanowym

Jesień na talerzu

Składniki:

  • grzyby leśne - 300 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 50 gram
  • śmietana 12% - 150 ml
  • sól i pieprz

 

Maślaki oczyścić i obrać ze skórki. Następnie dobrze wypłukać i odsączyć na sitku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać grzyby. Dusić do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać śmietankę.

Leczo

Jesień na talerzu

Składniki:

  • papryka czerwona - 2 kg
  • pomidor - 1 kg
  • pieczarki - 0,5 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • kiełbasa - 1 kg
  • boczek parzony - 0,5 kg
  • woda - 1-2 szklanki
  • masło - 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • liście laurowe - 3 sztuki
  • papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 1-2  łyżki

 

Pokrojoną kiełbasę oraz boczek smażyć do chwili zrumienienia. Pieczarki obrać przekroić na 4 części, cebulę pokroić w kostkę po czym podsmażyć całość na maśle, następnie dodać do kiełbasy i boczku. Podlać wodą i dodać ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką oraz ostrą. Pomidory sparzyć, pokroić na kawałki i dodać do reszty składników. Dusić na małym ogniu przez ok 20 min, po czym dodać pokrojoną paprykę, dusić kolejne 20-30 min. Na koniec dodać koncentrat oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gulasz

Jesień na talerzu

Składniki:

  • wołowina - 1 kg
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 1
  • pomidor - 3 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • grzyby suszone - 1 garść
  • bulion - 1 litr
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • olej - 2 łyżki

 

Mięso pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - całość wrzucić do mięsa. Dodać bulion, suszone, grzybki, paprykę ostrą, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie. Całość dusić na wolnym ogni przez ok 30 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić je, paprykę oraz marchewkę i dodać do reszty składników. Całość dusić kolejne 30 min. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.


Krem z selera

Jesień na talerzu

Składniki:

  • seler - 0,5 kg
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 18 proc - 100 ml
  • woda - 1 szklanka
  • sól
  • pieprz

 

Seler, ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 10 min. Następnie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.

prymat