Jesień od kuchni to przede wszystkim rozgrzewające zupy kremy, gulasze, lecza, bigosy, potrawy z dyni, grzybów, śliwek, soczewicy czy też fasoli.
W okresie jesiennym musimy pamiętać, żeby dołączyć do naszej diety posiłki, które są rozgrzewające dla naszego organizmu. Wiatr, nagłe zmiany temperatury, powodują również wyższy poziom stresu o tej porze roku. Gdy temperatura zaczyna spadać, nasze ciało chroni się przed utratą ciepła, rozgrzewające zupy kremy, gulasze, lecza, bigosy, potrawy z dyni, grzybów, śliwek, soczewicy czy też fasoli wydają się tym bardziej kuszące.
Rozgrzewające przyprawy:
- papryczka chili
- cynamon
- imbir
- pieprz
- kardamon
- kolendra
- kurkuma
- goździki
- kminek
PRZEPISY:
Krem z batatów
Składniki:
- batat - 1 kg
- cebula - 2 sztuki
- seler - 100 gram
- masło - 2 łyżki
- śmietana 18 proc - 100 ml
- woda - 1 szklanka
- sól
- pieprz
Bataty umyć pokroić w kostkę. Cebulę i seler obrać i również pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 8 min. Po tym czasie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.
Maślaki w sosie śmietanowym
Składniki:
- grzyby leśne - 300 gram
- cebula - 2 sztuki
- masło - 50 gram
- śmietana 12% - 150 ml
- sól i pieprz
Maślaki oczyścić i obrać ze skórki. Następnie dobrze wypłukać i odsączyć na sitku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać grzyby. Dusić do momentu odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać śmietankę.
Leczo
Składniki:
- papryka czerwona - 2 kg
- pomidor - 1 kg
- pieczarki - 0,5 kg
- cebula - 2 sztuki
- kiełbasa - 1 kg
- boczek parzony - 0,5 kg
- woda - 1-2 szklanki
- masło - 1 łyżka
- sól i pieprz
- ziele angielskie - 5 ziaren
- liście laurowe - 3 sztuki
- papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki
Pokrojoną kiełbasę oraz boczek smażyć do chwili zrumienienia. Pieczarki obrać przekroić na 4 części, cebulę pokroić w kostkę po czym podsmażyć całość na maśle, następnie dodać do kiełbasy i boczku. Podlać wodą i dodać ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką oraz ostrą. Pomidory sparzyć, pokroić na kawałki i dodać do reszty składników. Dusić na małym ogniu przez ok 20 min, po czym dodać pokrojoną paprykę, dusić kolejne 20-30 min. Na koniec dodać koncentrat oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gulasz
Składniki:
- wołowina - 1 kg
- papryka czerwona - 2 sztuki
- papryka zielona - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- marchewka - 1
- pomidor - 3 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- grzyby suszone - 1 garść
- bulion - 1 litr
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 sztuki
- pieprz ziarnisty
- sól
- ziele angielskie - 5 ziaren
- olej - 2 łyżki
Mięso pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - całość wrzucić do mięsa. Dodać bulion, suszone, grzybki, paprykę ostrą, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie. Całość dusić na wolnym ogni przez ok 30 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić je, paprykę oraz marchewkę i dodać do reszty składników. Całość dusić kolejne 30 min. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krem z selera
Składniki:
- seler - 0,5 kg
- ziemniaki - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- masło - 2 łyżki
- śmietana 18 proc - 100 ml
- woda - 1 szklanka
- sól
- pieprz
Seler, ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa podsmażyć na maśle - ok 10 min. Następnie dolać wodę i dusić pod przykryciem ok 15 - 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i gotować jeszcze 2-3 min. Podawać np. z grzankami i natką pietruszki.