Jarmuż - król zieleniny ...

Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian kapusty. Już w starożytności uprawiana była jak o roślina ozdobna... Do końca średniowiecza, jarmuż był jednym z najpospolitszych zielonych warzyw znanych w całej Europie. Kolory liści wahają się od jasnej zieleni, ciemnej zieleni poprzez fioletowo-zielone do fioletowo-brązowych.
Jarmuż stoi wysoko na liście najzdrowszych pokarmów świata. Nawet szpinak nie może się z nim równać jeśli chodzi o składniki odżywcze.
Wartości:
- zawierają silne przeciwutleniacze;
- jest bogatym źródłem wiatminy: K, C, karotenoidów a także wapnia;
- zawiera sulforafan , związek mający właściwości przeciwnowotworowe;
- jest wspaniałym źródłem żelaza a ponadto zawiera miedź, potas, mangan i fosfor;
- kubek świeżego jarmużu ma tylko około 40 kalorii, ale zawiera prawie 3 gramy białka;
- jarmuż tak jak inne zielone warzywa, które zawierają chlorofil są skuteczne w blokowaniu skutków rakotwórczych, które są generowane podczas grillowania potraw w wysokiej temperaturze;
- jarmuż jest bogaty w błonnik, który pomaga zapobiegać zaparciom;
- odpowiednie spożycie witaminy C, którą dostarcza jarmuż, jest potrzebne do budowy i utrzymania kolagenu, który stanowi strukturę skóry i włosów;
- zawiera bardzo małą ilość tłuszczu;
- jest doskonałym źródłem witaminy C;
- jarmuż może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca;
- najlepsze źródło witaminy K - jedna filiżanka świeżego jarmużu zawiera ok 7 razy więcej zalecanej dziennej dawki;
Jedna filiżanka jarmużu zawiera głownie:
- Witamina A: 206% ZDS
- Witamina K: 684% ZDS
- Witamina C: 134% ZDS
- Witamina B6: 9% ZDS
- Mangan: 26% ZDS
- Miedź: 10% ZDS
- Wapń: 9% ZDS
- Magnez: 6% ZDS
(ZDS - zalecane dzienne spożycie)
Kuskus z jarmużem i jajkiem sadzonym
Składniki:
- kuskus - 100 gram
- jarmuż - 2 garści
- jajko - 2 sztuki
- sól
- pieprz
- masło - 2 łyżki
Kusku przygotować według przepisu z opakowania. Jarmuż wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 3-4 minuty, po czym odcedzić. Ugotowaną kaszę podsmażyć na maśle, dodać jarmuż - całość smażyć ok 2-3 min. Na oddzielnej patelni usmażyć na maśle jajko sadzone, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kaszy.
Makaron tagliatelle z szynką i jarmużem.
Składniki:
- makaron tagliatelle - 250 gram
- jarmuż - 3 garści
- szynka - 150 gram
- cebula - 2 sztuki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól
- pieprz świeżo mielony
- ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
- śmietanka - 150 ml
Makaron ugotować al dente.
Szynkę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę. Jarmuż wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 3-4 minuty, po czym odcedzić. Śmietankę podgrzać, dodać ser pleśniowy - zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać szynkę, cebulę oraz jarmuż. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Makaron wymieszać z sosem. Całość można oprószyć pieprzem.