Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak to jest z tym bobem ?

Czy warto jeść bób , co ma a kto powinien go unikać?

Bób obok fasolki szparagowej często gości na stołach w miesiącu czerwcu i lipcu.Jedni jedzą go < prosto z garnka > inni przyrządzają wykwintne pasty na chleb , jest składnikiem sałatek oraz bardzo chętnie robionej przez mnie zupy tzw. śmieciuchy.Bób oprócz walorów smakowych posiada mnóstwo witamin z grupy B a także duża ilość białka , kwas foliowy który potrzebny jest przyszłym mamom ,obniża poziom cholesterolu we krwi ,a także niestety powoduje wzdęcia ale jak tu go nie jeść? , ja osobiście uwielbiam lekko podgotowany w osolonej wodzie podany z podsmażonymi plastrami wędzonego boczku i posypany natką pietruszki.

Bób można zamrażać wtedy trzeba go wymyć , przełożyć na sitko i polewać lekko posolonym wrzątkiem ,następnie zlać zimna wodą ,tak przygotowany przekładać do pojemniczków i zamrażać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak