TRADYCYJNE JADŁO BIESZCZAD
-WSZYSTKO JADALNE :) CHOĆ MA TAJEMNICZE NAZWY .
Hreczynki -są to kotlety z kaszy gryczanej z mielonym mięsem i czosnkiem. Warenyky – pierogi z mąki razowej z farszem z kapusty, kaszy gryczanej z skwarkami
Zalewajka na maślance – zupa na bazie maślanki, podawana z ziemniakami.
Bandurjanki – placki ziemniaczane podawane ze śmietaną.
Fuczki – ciasto naleśnikowe z kapustą, smażone na patelni.
Knesze- pierogi smażone z farszem z kapusty Bryja -zupa owocowa
Chudajewa z ziemniakami – zupa z dużą ilością czosnku , z ziemniakami z skwarkami
W Bieszczadach obserwujemy także duży wpływ sąsiadów za granicy - Ukrainy.
Tajemnicze nazwy potraw wywodzą się z kuchni łemkowskiej oraz ukraińskiej, których wpływy od wieków silnie zarysowały się w kulturze i tradycji regionu.
Pieliemieni - małe ukraińskie pierożki.
Barszcz Ukraiński – z fasoli ,kapusty ,buraków Halyszki ziemniaczane- coś w rodzaju klusek
Jedną ze starszych receptur przekazywanych sobie z ust do ust od pokoleń są podkarpackie proziaki potocznie zwane prosiakami. Są to placki, pieczone na płycie kuchennej o kształcie owalnym lub prostokątnym.
Pierożki pieczone z farszem ziemniaczano- gryczanym-
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
4 żółtka
1 woreczek kaszy gryczanej ,
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
kucharek do smaku
Farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i dusimy szybciutko . Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę na maśle lekko solimy. Do gorących poduszonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę z masłem i wsypujemy kaszę surową . Mieszamy doprawiamy vegetą i pieprzem- farsz ma być pikantny i zamykamy garnek aby kasza doszła w gorących ziemniakach . Taki proces trwa ok 30 min .Zimny farsz nakładamy do pierogów . Pieczemy w piekarniku na złoto.
Barszcz kwaszony -
1/2 kg. marchewki,
1 kg buraków czerwonych
25 kg. pietruszki,
1 /2 dużego selera,
3 angielskich zieli,
2 liście laurowe,
4 ząbków czosnku,
1 łyżka soli,
woda przegotowana zimna.
Wszystkie warzywa kroimy w plastry, wkładamy do dużego słoja zalewamy zimną, lekko posoloną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 dni.
Następnie gotujemy jak zwykły barszcz . W barszczu powinny być ziemniaki, fasola,kapusta ,włoszczyzna lub bób .
Tradycyjna potrawą z mojego regionu są też bułeczki drożdżowe obtaczane w maku z bakaliami i miodem .Ważne jest aby w maku obtaczać gorące jeszcze bułeczki .
Na koniec polecam popularne u nas gołąbki z tartymi ziemniakami z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy.