Jak smakują Bieszczady ?

Opublikowano: 23.02.2013
Autor: iwa643
Jak smakują Bieszczady ?
Tu się urodziłam tu mieszkam tu gotuję i jadam. Dlatego opowiem coś o smakach mojego regionu. Jacy ludzie żyli i żyją w Bieszczadach Bojkowie, Łemkowie, Żydzi i Polacy . Każdy żył inaczej ze względu na odmienną kulturę, tradycję i zwyczaje. Kuchnia była prosta i uboga .Opierała się głównie na płodach leśnych i rolnych. Ludzie gotowali z tego co mieli ,co wyhodowali i co upolowali.

TRADYCYJNE JADŁO BIESZCZAD
 -WSZYSTKO JADALNE :) CHOĆ MA TAJEMNICZE NAZWY .



 Hreczynki -są to kotlety z kaszy gryczanej z mielonym mięsem i czosnkiem. Warenyky – pierogi z mąki razowej z farszem z kapusty, kaszy gryczanej z skwarkami

Zalewajka na maślance – zupa na bazie maślanki, podawana z ziemniakami.

Bandurjanki – placki ziemniaczane podawane ze śmietaną.

Fuczki – ciasto naleśnikowe z kapustą, smażone na patelni.


Knesze- pierogi smażone z farszem z kapusty Bryja -zupa owocowa


Chudajewa z ziemniakami – zupa z dużą ilością czosnku , z ziemniakami z skwarkami



W Bieszczadach obserwujemy także duży wpływ sąsiadów za granicy - Ukrainy.
Tajemnicze nazwy potraw wywodzą się z kuchni łemkowskiej oraz ukraińskiej, których wpływy od wieków silnie zarysowały się w kulturze i tradycji regionu.
 Pieliemieni - małe ukraińskie pierożki.
Barszcz Ukraiński – z fasoli ,kapusty ,buraków Halyszki ziemniaczane- coś w rodzaju klusek
 
Jedną ze starszych receptur przekazywanych sobie z ust do ust od pokoleń są podkarpackie proziaki potocznie zwane prosiakami. Są to placki, pieczone na płycie kuchennej o kształcie owalnym lub prostokątnym.




KNYSZE

Pierożki pieczone z farszem ziemniaczano- gryczanym- 


10 dag drożdży

2 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
4 żółtka

1/2 margaryny
1 cebula

1 woreczek kaszy gryczanej ,
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
kucharek do smaku

Ciasto drożdżowe -1 kg mąki przesiewamy, dodajemy 10dag drożdży rozpuszczonych w 2 szklankach mleka .Zagniatamy ciasto- odstawiamy na 1 godzinę . Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soli, 4 żółtka i 1/2 roztopionej ostudzonej margaryny .Wyrabiamy ciasto odstawiamy na 30 min. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm .Wycinamy kołka nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku 180-200 stopni ok 20 -30 min. Inny sposób to bierzemy kawałek ciasta drożdżowego w środek kładziemy farsz i podwijamy ciasto pod spód formując bułeczkę . 
Farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .Odcedzamy i dusimy szybciutko . Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę na maśle lekko solimy. Do gorących poduszonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę z masłem i wsypujemy kaszę surową . Mieszamy doprawiamy vegetą  i pieprzem- farsz ma być pikantny i zamykamy garnek aby  kasza doszła w gorących ziemniakach . Taki proces trwa ok 30 min  .Zimny  farsz nakładamy do pierogów . Pieczemy w piekarniku na złoto.

Jak smakują Bieszczady ?



Barszcz kwaszony -

1/2 kg. marchewki,
1 kg buraków czerwonych 
25 kg. pietruszki,
1 /2 dużego selera,
3 angielskich zieli,
2 liście laurowe,
4 ząbków czosnku,
1 łyżka soli,
woda przegotowana zimna.
Wszystkie warzywa kroimy w plastry, wkładamy do dużego słoja zalewamy zimną, lekko posoloną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 dni.
Następnie gotujemy jak zwykły barszcz . W barszczu powinny być ziemniaki, fasola,kapusta ,włoszczyzna lub bób .


Jak smakują Bieszczady ?

Tradycyjna potrawą z mojego regionu są też bułeczki drożdżowe obtaczane w maku z bakaliami i miodem .Ważne jest aby w maku obtaczać gorące jeszcze bułeczki .

Nazwa tej potrawy to Pampuchy z makiem .
Jak smakują Bieszczady ?

Na koniec polecam popularne u nas gołąbki z tartymi ziemniakami z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy.

Jak smakują Bieszczady ?

prymat