Jak pan może, Panie Pomidorze?! Soki i przeciery pomidorowe.

Opublikowano: 23.08.2011
Autor: Agnieszka_B
Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Soki i przeciery pomidorowe.
Dla każdego coś dobrego… A postanowiłam rozpocząć od takich przetworów, które nie sprawią nikomu żadnej trudności i które z pewnością wykorzystamy w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie utrudniony. A więc do dzieła!

 


Sok pomidorowo-jabłkowy

 

4 kg dojrzałych pomidorów

70 dag kwaśnych jabłek

4 łyżki soli

½ łyżeczki cukru

 

Pomidory i jabłka umyć, a następnie osuszyć. Owoce poprzekrawać na ćwiartki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne. Z owoców wycisnąć sok, przy użyciu sokowirówki. Przelać go do garnka, dodać sól oraz cukier i gotować przez 30 minut. Po tym czasie przelać do wyparzonych butelek (lub słoików). Zakręcić i pasteryzować 8 minut.

 

  

 


Przecier pomidorowy

 

3 kg dojrzałych pomidorów

3 łyżki soli

2 łyżki czarnego mielonego pieprzu

½ łyżeczki cukru

do smaku można dodać również kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych

 

Pomidory umyć, pokroić w ósemki i wrzucić do dużego garnka. Dodać kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 20 minut. Gorącą masę pomidorową przetrzeć przez sito i ponownie przelać do garnka. Zagotować. Dodać sól, pieprz czarny mielony oraz cukier. Gotować bez pokrywki na małym ogniu przez 40 minut. Wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut. Po tym czasie słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji, aby całkiem wystygły.

 


Przecier pomidorowy z bazylią

 

Zrobiłam go z takiej samej ilości składników, jak w przepisie podanym powyżej. Z tą różnicą, że 10 minut przed końcem gotowania przecieru dosypałam pół torebki suszonej bazylii.

 

  

prymat