Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pulpeciki z pietruszką zatopione w leczo.

Czasem trzeba przygotować szybki i pożywny obiad. Dobrze mieć wtedy pod ręką przetwory przyrządzone z dojrzałych, pachnących i przede wszystkim zdrowych zarówno warzyw, jak i owoców. A skoro jesteśmy w temacie pomidorów proponuję szybkie pulpeciki z wykorzystaniem ostrego w smaku leczo przygotowanego ze świeżutkich pomidorów, papryki, cebuli i kabaczka.

Jak zrobić leczo? Nic prostszego – wystarczy zajrzeć do moich wcześniejszych „pomidorowych” wpisów, przygotować potrzebne produkty i wygospodarować troszkę wolnego czasu. Mając takie leczo, możemy szybko przyrządzić coś dobrego do jedzenia, przy minimalnym wysiłku.

 

 

Pulpeciki z pietruszką zatopione w leczo

 

40 dag łopatki wieprzowej bez kości

30 dag filetu z kurczaka

słoik leczo

pęczek natki pietruszki

cebula

jajo surowe

3 łyżki bułki tartej

przyprawa do mięsa mielonego Prymat

pieprz czarny mielony Prymat

sól

 

Łopatkę wieprzową bez kości oraz filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z obraną cebulą. Do masy mięsno-cebulowej dodać jajo, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: do mięsa mielonego, pieprz czarny i sól. Wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Z masy mięsnej formować kulki i delikatnie wkładać je do gotującej wody. Po 15 minutach wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać leczo. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC przez 10 minut.

 

Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pulpeciki z pietruszką zatopione w leczo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak