Jak zrobić leczo? Nic prostszego – wystarczy zajrzeć do moich wcześniejszych „pomidorowych” wpisów, przygotować potrzebne produkty i wygospodarować troszkę wolnego czasu. Mając takie leczo, możemy szybko przyrządzić coś dobrego do jedzenia, przy minimalnym wysiłku.
Pulpeciki z pietruszką zatopione w leczo
40 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag filetu z kurczaka
słoik leczo
pęczek natki pietruszki
cebula
jajo surowe
3 łyżki bułki tartej
przyprawa do mięsa mielonego Prymat
pieprz czarny mielony Prymat
sól
Łopatkę wieprzową bez kości oraz filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z obraną cebulą. Do masy mięsno-cebulowej dodać jajo, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: do mięsa mielonego, pieprz czarny i sól. Wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Z masy mięsnej formować kulki i delikatnie wkładać je do gotującej wody. Po 15 minutach wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać leczo. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC przez 10 minut.