Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidory w spółce z warzywami.

Ze spółkami różnie to bywa...

 

 

Niektóre świeże warzywa zawierają aktywne enzymy, które mogą znacznie obniżyć wartość odżywczą przygotowanych potraw. Idąc tą ścieżką – nie należy łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami. Pomidory zawierają bowiem duże ilości witaminy C, natomiast ogórki – askrobinazę, która działa destrukcyjnie na witaminę C. Nie jest to dla organizmu szkodliwe, ale nie jest również korzystne. Poniższe połączenia nie zawierają ogórków. Są zatem bogate pod względem wartości odżywczych i do tego bardzo smaczne.

 


Leczo

 

4 kg dojrzałych pomidorów

2 kg kolorowej papryki

50 dag cebuli białej

50 dag cebuli czerwonej

4 papryki chili

3 ząbki czosnku świeżego

4 łyżki oliwy

duży kabaczek

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

sól

cukier

 

Pomidory umyć i osuszyć. ¾ owoców pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka. Rozgotować i przetrzeć przez sito. Pozostałe pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Papryki umyć, osuszyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na paski. Kabaczek obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć do dużego garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 3 łyżki oliwy. Dusić, aby cebula zrobiła się szklista. Dodać kabaczek i dusić razem na małym ogniu. Gdy będzie półtwardy dodać paski papryki i pokrojonego pomidora.  Delikatnie wymieszać i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, pieprz ziołowy, paprykę słodką mieloną, sól i cukier. Zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 minut.


Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory w spółce z warzywami.   Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory w spółce z warzywami.


Cioł-Ciołek

 

3 kg dojrzałych pomidorów

1,5 kg marchwi

1 kg pietruszki

½ kg selera

40 dag cebuli białej

20 dag cebuli czerwonej

duży por

3 główki czosnku świeżego

200 ml oliwy

chili pieprz Cayenne

pieprz czarny mielony

ziele angielskie

sól

cukier

 

Pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki i włożyć do dużego garnka. Dodać 2 łyżki soli oraz połowę oliwy. Rozgotować pomidory, a następnie przetrzeć je przez sito.

 

Marchew, pietruszkę oraz selera obrać i pokroić na plastry, a następnie na paski. Por również pokroić na plastry. Cebulę oraz czosnek obrać. I drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej oliwie. Pozostałe warzywa dodać do cebuli z czosnkiem i dusić na małym ogniu do czasu, aż staną się przezroczyste. Dodać przyprawy: chili pieprz Cayenne, pieprz czarny mielony, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, sól oraz cukier (ich ilość wedle upodobań). Połączyć z przecierem pomidorowym. Wymieszać i dusić jeszcze 30 minut. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i ustawić do góry dnem.

 

Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory w spółce z warzywami.    Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory w spółce z warzywami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak