Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidory w spółce z warzywami.
Niektóre świeże warzywa zawierają aktywne enzymy, które mogą znacznie obniżyć wartość odżywczą przygotowanych potraw. Idąc tą ścieżką – nie należy łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami. Pomidory zawierają bowiem duże ilości witaminy C, natomiast ogórki – askrobinazę, która działa destrukcyjnie na witaminę C. Nie jest to dla organizmu szkodliwe, ale nie jest również korzystne. Poniższe połączenia nie zawierają ogórków. Są zatem bogate pod względem wartości odżywczych i do tego bardzo smaczne.
Leczo
4 kg dojrzałych pomidorów
2 kg kolorowej papryki
50 dag cebuli białej
50 dag cebuli czerwonej
4 papryki chili
3 ząbki czosnku świeżego
4 łyżki oliwy
duży kabaczek
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
sól
cukier
Pomidory umyć i osuszyć. ¾ owoców pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka. Rozgotować i przetrzeć przez sito. Pozostałe pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Papryki umyć, osuszyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na paski. Kabaczek obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć do dużego garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 3 łyżki oliwy. Dusić, aby cebula zrobiła się szklista. Dodać kabaczek i dusić razem na małym ogniu. Gdy będzie półtwardy dodać paski papryki i pokrojonego pomidora. Delikatnie wymieszać i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, pieprz ziołowy, paprykę słodką mieloną, sól i cukier. Zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 10 minut.
Cioł-Ciołek
3 kg dojrzałych pomidorów
1,5 kg marchwi
1 kg pietruszki
½ kg selera
40 dag cebuli białej
20 dag cebuli czerwonej
duży por
3 główki czosnku świeżego
200 ml oliwy
chili pieprz Cayenne
pieprz czarny mielony
ziele angielskie
sól
cukier
Pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki i włożyć do dużego garnka. Dodać 2 łyżki soli oraz połowę oliwy. Rozgotować pomidory, a następnie przetrzeć je przez sito.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać i pokroić na plastry, a następnie na paski. Por również pokroić na plastry. Cebulę oraz czosnek obrać. I drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej oliwie. Pozostałe warzywa dodać do cebuli z czosnkiem i dusić na małym ogniu do czasu, aż staną się przezroczyste. Dodać przyprawy: chili pieprz Cayenne, pieprz czarny mielony, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, sól oraz cukier (ich ilość wedle upodobań). Połączyć z przecierem pomidorowym. Wymieszać i dusić jeszcze 30 minut. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i ustawić do góry dnem.