Jak pan może, Panie Pomidorze?! Pomidory w słońcu suszone

Opublikowano: 01.09.2012
Autor: Agnieszka_B
Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory w słońcu suszone
Nie spodziewałam się, że pomidory suszone w taki sposób smakują tak niesamowicie…

 

 

 

Suszone pomidory robię co roku. Są znakomitym dodatkiem niemal do wszystkiego i lubię mieć ich zapas zawsze pod ręką. W tym roku dla odmiany postanowiłam ususzyć pomidory w tradycyjny sposób – na słońcu. I muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Pomidory mają intensywną barwę, pięknie pachną i smakują wybornie. Być może proces suszenia trwał znacznie dłużej, ale dzięki zastosowaniu suszenia w słońcu zaoszczędziłam sporo energii. Jak widać – same plusy…

 

 

Pomidory w słońcu suszone

 

pomidory

paryczki chili

świeża bazylia

oliwa z oliwek

pieprz czarny mielony

sól

 

Pomidory umyć, pokroić na grube plastry. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pomidorami ułożyć przepołowione papryczki chili (mogą być z pestkami) oraz gałązki świeżej bazylii. Całość posypać solą i czarnym mielonym pieprzem.

 

Tacę z pomidorami ułożyć w najbardziej słonecznym miejscu, jakie tylko uda nam się znaleźć. Pozostawić je w takim stanie na cały dzień. Wieczorem przynieść do domu i pozwolić im ‘odpocząć’ od słońca. Czynność tę powtarzać przez 5 dni. Ususzone pomidory razem z paryczkami i bazylią przełożyć do szklanego słoika. Zalać oliwą z oliwek i … gotowe!

 

Jak pan może, Panie Pomidorze?!    Pomidory w słońcu suszone

prymat